3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăTechZiua în care PNL și PSD au votat ca pe vremea USL...

Ziua în care PNL și PSD au votat ca pe vremea USL provoacă bugetului de stat un impactul global de 1,6 mi­liarde lei. Unde duce sarabanda populistă iscată de Liviu Dragnea în Parlament

Deputații au votat în unanimitate iniţiativa ­social-democrată de eliminare a unui pachet de taxe, printre care și pe cele pentru radioul și televiziunea publică.

Guvernul s-a opus inițiativei lui Liviu Dragnea. După ce PNL a vo­tat proiec­tul, depu­tata liberală Andreea Paul a declarat că partidul ei ia în calcul atacarea la Curtea Constituțională. Ulterior, mi­nistrul de Finanțe, Anca Dragu, a menţionat că și Executivul ar putea ataca proiectul la CCR.

„Impactul global este de 1,6 mi­liarde lei, fără indicarea sursei de finanțare, așa cum prevăd legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. Susținem elimina­rea unor taxe, (…) dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017”, a explicat Anca Dragu.

Control guvernamental asupra TVR

Principala dispută s-a dus însă în jurul acuzației că elimi­narea taxei obligatorii radio-TV va duce la pierderea independenței editoriale a radioului și televiziunii publice. Cele două instituții ar urma să fie finanțate din bugetul propus de Guvern.

„Se urmăreşte controlul politic al presei publice, tocmai prin momeala financiară de la lună la lună, de la an la an a celor două instituţii media. (…) Taxa radio-TV era o minimă garanţie a faptului că cele două instituţii de presă pot avea o independenţă economică şi politică", a afirmat deputata PNL Raluca Turcan, după adoptarea inițiativei PSD. Liviu Dragnea a respins acuzația.

„Îmi puteţi defini această prostie a PNL, îmi puteţi explica cum se poate exercita acest control? Acum, aproximativ 48% din bugetul Radioului, dacă nu greşesc, sau al TVR se asigură de la bugetul de stat. Deci şi acum depind de legea bugetului de stat şi TVR, şi Radioul. Deci, asta pică, această manipulare grosolană că se preia controlul”, a susținut Liviu Dragnea.

PSD, în conflict cu șeful ­Radioului

Liderul social-democrat a avut însă o dispută mult mai dură cu șeful Radioului public, Ovi­diu Miculescu, care s-a opus inițiativei PSD. „Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca directorul Radioului, domnul Miculescu, dacă nu greşesc, să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că «o să vedeţi voi ce păţiţi dacă nu votaţi această lege». Cum îşi permite aşa ceva? Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit. Dacă a dat concurs şi eu nu ştiu, să ne explice lucrul acesta şi ce concurs a dat”, a spus Dragnea, referindu-se la faptul că Miculescu a fost propus de PSD să ocupe un loc în consiliul de administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

Ovidiu Miculescu a negat acuzațiile liderului PSD. „Această pretinsă discuţie telefonică cu vreun lider de grup parlamentar, invocată de domnul Dragnea, nu a avut loc şi subliniez încă o dată că toate afirmaţiile acestuia sunt neadevăruri flagrante. Ceea ce se întâmplă în cazul de faţă este în egală măsură înfricoşător şi revoltător”, a afirmat preșe­dintele Radioului public.

În afară de taxa radio-TV, prin proiect se mai elimină: timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modifica­rea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii. 

Legea dării în plată, neconstituțională

Curtea Constituţională a României a stabilit ieri că o sintagmă din prevederile legii privind darea în plată trebuie eliminată, iar anumite dispoziţii ridică probleme de imprevizibilitate, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, afirmând că actul normativ poate fi considerat parţial neconstituţional. „Legea a fost declarată parţial neconstituţională. (…) Dorinţa noastră este să dăm o soluţie dreaptă care să fie înţeleasă de bănci şi să fie acceptată de debitori. (…) Instanţele judecătoreşti vor fi obligate să se supună deciziei noastre şi să verifice problematica impreviziunii la contractele ce tind a fi încheiate prin darea în plată”, a precizat Valer Dorneanu.

Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai. Conform Constituţiei, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.

Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă