Organizaţia Naţiunilor Unite nu-și mai găsește aplicabilitate pe teren. A devenit o instituție blocată în țelurile sale de către țări membre care se folosesc de „fotoliile internaționale“ pentru a-și urmări propriile interese.
Un raport al ONU arată „că regimul Assad în Siria ucide atât de mulți deținuți, încât se poate numi exterminare, încadrându-se la crime împotriva umanității“. Documentul, întocmit pe baza mărturiilor a 621 de supraviețuitori, acoperă perioada martie 2011 – noiembrie 2015, și cere Consiliului de Securitate să impună sancțiuni oficialilor lui Bashar al-Assad vinovați de asemenea crime, și înaintarea dosarului către Tribunalul Internațional.
Dar orice rezoluție emisă de ONU ce condamnă crimele de război și crimele împotriva umanității din Siria, se împiedică uitate de votul de blam al Rusiei, care contribuie din plin la genocidul practicat de Bashar al-Assad. Lăsând la o parte uciderea prizonierilor, regimul Assad și Rusia se fac vinovate de bombardarea școlilor, spitalelor, piețelor publice, ucigând mii de civili. Miercuri, un bombardament asupra unei școli din nordul Siriei a făcut 25 de victime printre copii.
Practic, ONU nu mai poate garanta nimic. Agenţia pentru refugiaţi a organizaţiei mondiale a colaborat cu regimul Assad „fiindcă nu se putea altfel“, determinând 157 de organizații umanitare să-și retragă conexiunile cu instituția internațională. Mai mult, în cadrul operațiunilor de evacuare a civililor din orașele asediate de trupele pro-Assad, ONU a ajutat, indirect, regimul să repopuleze orașele cu șiiți, practic „supervizând“ o epurare etnică și religioasă. Recent, secretarul general al ONU, Ban ki-Moon, i-a mai și decorat pe ambasadorii Rusiei și Siriei la ONU pentru serviciile aduse timp de zece ani. Că așa e obiceiul! Și a denunțat jurnaliștii care acuză Naţiunile Unite de colaborare cu regimurile criminale, dictatoriale.
Ștampila Israelului: „forță de ocupație“
UNESCO a votat, ieri, o a doua rezoluție prin care se neagă Israelului contribuția culturală asupra tuturor locurilor sfinte din Ierusalim, după rezoluția numită „Palestina ocupată“, în care Israelul era numit numai ca „forță de ocupație“. Chiar dacă Israelul nu ține cont de fel de nicio rezoluție a ONU, acest lucru îi afectează imaginea la nivel internațional. În prima rezoluție, deși se admitea că Ierusalimul este sfânt pentru trei religii – Iudaism, Creștinism și Islam, nu se folosea nicio denumire evreiască. Acest fapt a fost semnalat de Israel de când rezoluția era în proiect și pentru că textul nu a fost modificat, au fost întrerupte relațiile cu UNESCO. În acest al doilea proiect de rezoluție UNESCO se face referire la toate locurile sacre din Orașul Vechi al Ierusalimului cu denumirile lor specifice pentru musulmani. Ministerul israelian de Externe a încercat să obțină sprijinul celor 21 de țări să voteze împotriva proiectului de rezoluție, însă lucrurile sunt clare, pentru că țările membre au în majoritate politici anti-Israel. Chiar dacă șefa UNESCO și șeful ONU se delimitează de astfel de rezoluții, dictează majoritatea. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a numit toată această întâmplare „teatru al absurdului“. Exact! Pe teren, oricum nu se va întâmpla nimic. Evreii nu se vor duce la Zidul Plângerii ca la Al-Haram Al Sharif, locul unde a fost adus, de la Mecca, Profetul Mahomed de către Arhanghelul Gabriel, și de unde a fost înălțat în Rai, pentru a primi instrucțiuni de la Dumnezeu, în „Noaptea Călătoriei“. Proiectele de restaurare a locurilor sfinte pentru Islam, sponsorizate de unele țări musulmane, nu se vor bucura de aprobarea autorităților israeliene, în urma acestei rezoluții. De asemenea, nu vor înceta lucrările de cercetare, excavare și alte operațiuni în jurul Moscheii Al-Aqsa, al treilea loc sacru în Islam, dar cel mai important pentru Iudaism, pentru că acolo se află o parte a zidului Templului lui Solomon. Rezoluțiile UNESCO sunt doar „o reglare de conturi“. Nimic din ceea ce se decide la ONU, în organismele sale internaționale, nu-și găsește aplicabilitatea pe teren. A devenit o instituție blocată în țelurile sale de către țări membre care se folosesc de „fotoliile internaționale“ pentru a-și urmări propriile interese. ONU ar trebui reformat, să revină la scopul suprem de garant al păcii, al securității, de protector al drepturile omului, culturii etc.
Rusia testează „Satan 2“
Rusia, foarte bine înfiptă în Consiliul de Securitate al ONU, garant al păcii și stabilității lobale, testează noua rachetă intercontinentală numită de către presă „Satan 2”. Aceasta întrece celebra Voevod – Satan 1 – și ar putea deveni cea mai mare rachetă de acest tip produsă până acum, putând transporta până la 12 încărcături nucleare. „Racheta poate șterge de pe faţa Pământului un teritoriu de dimensiunea Texasului“, scrie presa rusă. Noua rachetă rusească Sarmat ICBM va fi gata de teste în vara acestui an.