15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist27 octombrie în istorie: Românii fac istorie la Oituz. Brâncuși înalță Coloana...

27 octombrie în istorie: Românii fac istorie la Oituz. Brâncuși înalță Coloana Infinitului

La 27 octombrie 1492, Columb a descoperit insula Cuba. În 1687, trupele austriece intră în Transilvania. În 1873, un fermier american a inventat sârma ghimpată. În 1916, Armata Română rezistă la Oituz. În 1938, la Târgu Jiu a fost inaugurată Coloana Infinitului.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 27 octombrie în istorie.

1492. Cristofor Columb a descoperit  Cuba.

1466. S-a născut cărturarul umanist Erasmus din Rotterdam.

1613. A murit Gabriel Báthory, principe al Transilvaniei  (născut 1589).

1662. Carol al II-lea al Angliei vinde Dunkerque Franței pentru 40.000 de lire sterline.

1675. A murit Gilles Personne de Roberval, matematician francez, cunoscut datorită studierii cicloidei. În 1634 a demonstrat că aria suprafeței aflată sub curba descrisă de mișcarea unui punct pe un cerc, în timp ce cercul face o rotire completă de-a lungul unei linii (cicloida), este exact de trei ori mai mare decât aria cercului respectiv.

1682. S-a înființat orașul american Philadelphia.

1687. Este semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obligă 12 orașe transilvăne să primească la iernat trupele imperiale. Începutul penetrației austriece în Transilvania. Vor urma numeroase conflicte militare între armata habsburgică și locuitorii celor 12 cetăți.

1728. S-a născut James Cook, navigator britanic (decedat  1779).

1782. S-a născut Niccolo Paganini (decedat 1840),  violonist, violist, chitarist și compozitor italian. Este unul din cei mai faimoși virtuozi ai viorii și este considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, având o intonație și o tehnică inovativă perfecte.

1811. S-a născut Isaac Merrit Singer, inventator, actor și industriaș american. A fost autorul a numeroase și semnificative îmbunătățiri și inovații ale mașinii de cusut  (pe care a adus-o la forma, versatilitatea și funcționalitatea celor de astăzi).

1858. S-a născut Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1906.

1873. Joseph F. Glidden, un fermier american, a pantentat sârma ghimpată, invenție care i-a adus foarte mulți bani, Glidder devenind unul dintre cei mai bogați oameni ai Americii.

1878. Banca de economii The Manhattan Savings Bank din New York City a fost jefuită. Suma furată a fost de trei milioane de dolari. Prezumtivul șef al bandei de hoți, George "Western" Leslie, nu a fost întemnițat, din lipsă de dovezi.

1904. S-a dat în folosință prima linie subterană a metroului din New York , linie ce leagă primăria orașului de cartierul Harlem.

1916. Sfârșitul celei de-a doua bătălii de la Oituz. Trupele române rezistă eroic, barând puternica ofensivă inamică germano-austriacă.

1934. Începe marșul de 100.000 comuniști sub conducerea lui Mao Zedong prin China  (Marșul cel Lung).

1935. Compania Du Pont a anunțat denumirea noii sale fibre sintentice, nylonul.

1936. S-a născut actorul Dumitru Furdui.

1938. Este inaugurată, la Târgu Jiu, „Coloana fără sfârșit”  (“Coloana Infinitului”), celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși.

1946. S-a născut cântăreața Mihaela Mihai.

1951. În urma câștigării alegerilor de către Partidul Conservator, Winston Churchill este numit prim-ministru, pentru a treia oară.

1952. S-a născut actorul și regizorul italian Roberto Benigni.

1978. Președintele egiptean Anwar Sadat și premierul israelian Menahem Begin au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acordurile încheiate în Orientul Mijlociu.

1990. A murit regizorul Jacques Demy, creatorul musicalului francez („Lola” – 1960, „Domnişoarele din Rochefort” – 1967).

1998. Gerhard Schroeder devine cancelar al Germaniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Donald Trump ia în calcul declararea unei urgențe economice naționale pentru a impune noi tarife comerciale

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, analizează opțiunea de a declara o urgență economică națională pentru a implementa măsuri tarifare, potrivit unor surse...

Incendiile, cea mai mare amenințare pentru locuințele din România: despăgubiri record

Cea mai mare despăgubire acordată pentru un incendiu a depășit suma de 422.000 de euro Incendiile continuă să ocupe primul loc în clasamentul riscurilor care...
Ultima oră
Pe aceeași temă