Revenirea la sistemul alegerilor pe liste le-a permis șefilor de partide să strecoare printre candidați persoane cu probleme în Justiţie, rude sau apropiați.
În PSD, liderul Liviu Dragnea a aplicat doar parțial Codul de etică stabilit de partid. Începând cu el însuși, condamnat cu suspendare în dosarul fraudării referendumului. Au primit liber la candidaturi mai mulți politicieni cu dosare penale pe rol: fostul premier Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Lia Olguța Vasilescu sau lideri salvați prin votul Parlamentului, precum Titus Corlățean.
Chiar și reforma pe jumătate a stârnit revoltă în PSD. Liviu Dragnea l-a scos de pe listele de la Gorj pe Ion Călinoiu, condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii și l-a înlocuit cu Florin Cârciumaru, acuzat de ANI de conflict de interese. Ieri, primarii PSD din Gorj au contestat lista candidaţilor aprobată la centru, solicitându-i lui Liviu Dragnea să renunţe la ea, în caz contrar existând posibilitatea ca formaţiunea să nu depună candidaturile la Biroul Electoral Judeţean (BEJ).
Aceste nume par doar fața vizibilă a icebergului, în teritoriu fiind strecurați pe liste o serie de candidați cu probleme. Iulian Iancu, urmărit penal în dosarul „Transelectrica” pentru folosirea influenței deținând o funcție de conducere în scopul obținerii de foloase necuvenite a fost mutat de la Bacău la Constanța.
În alte cazuri, funcțiile dar și dosarele par să rămână moștenire de familie. Pe listele PSD Prahova se află Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma. Ea a fost trimisă în judecată de DNA Ploieşti, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Anterior, pe listă se afla fratele său Vlad Cosma și el urmărit penal în două dosare de corupție, retras, însă, pe ultima sută de metri. Pe lista PSD Caraș-Severin apare Ion Mocioalcă, acuzat de ANI de conflict de interese. În același județ, social-democraţii au schimbat lista, din cauză că nu aveau nicio femeie, aşa cum prevede legea. Soluția a fost tipică: un candidat s-a retras iar pe listă a intrat soția sa, Luisiana Stoicu.
Pilele liberale
De cealaltă parte a baricadei, liberalii au aplicat, în linii mari, Codul de etică sub dubla presiune a președintelui Klaus Iohannis și a premierului Dacian Cioloș, care a condiționat acceptarea nominalizării ca premier, după alegeri, de astfel de criterii. Totuşi, chiar și aici s-au strecurat candidați cu probleme.
Astfel, pe listele de la Botoșani se află Dumitru Verginel Gireadă care a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, având un termen de încercare de patru ani, începând cu 5 aprilie 2012. În schimb, partidul și-a păstrat apetența pentru plasarea rudelor și apropiaților pe liste.
La Brașov, șeful de filială l-a scos de pe listă pe veteranul Gheorghe Ialomițianu pentru a o plasa pe Mara Mareș (24 de ani), fiica unui consilier județean.
Liberalii i-au oferit un loc eligibil și Vioricăi Cherecheș, mama primarului din Baia Mare, Cătălin Chereheș, aflat în arest la domiciliu. La Iași, a prins un loc eligibil și Iulia Scântei, promovată în politică de Tudor Chiuariu, căruia i-a fost consilier și secretar general la Ministerul Justiției.
Băsescu și Tăriceanu vin tare din spate
Deși a criticat ani de zile promovarea politicienilor cu dosare penale, Traian Băsescu va deschide lista candidaților PMP pentru Senat în București. Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile.
Competiția pentru promovarea candidaților controversați pare, însă, să fie câștigată de ALDE. Călin Popescu Tăriceanu însuși va deschide lista ALDE la Senat în București, deși este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Printre candidații ALDE se mai numără Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influență, Tudor Pendiuc, trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Ieri, și-au depus candidatura și Ion Ariton, urmărit penal în dosarul „Gala Bute” sau Eugen Durbacă, cercetat penal pentru abuz în serviciu. Mai mult, Steluţa Cătăniciu, copreşedinte ALDE Cluj va candida pentru un nou mandat, deşi există o interdicţie a ANI de a ocupa o funcţie publică. Din partea ALDE candidează și Daniel Chițoiu sau Varujan Vosganian, salvați de Parlament de urmărirea penală.
Și PRU pare să fi devenit un loc de refugiu pentru candidații cu probleme. Printre aceștia se numără deputatul Sebastian Ghiță, implicat în patru dosare penale sau fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nechita, cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu.