Pentru prima oară din 2000, duminică, alegătorii din Moldova își vor alege președintele prin vot direct. Dacă nici un candidat nu va lua 50% din voturi, se va organiza turul doi.
Deschideți galeria foto pentru a vedea mai multe informații despre fiecare candidat.
După un regim pro-european care a fost marcat de serioase scandaluri de corupție, cele mai mari șanse la funcția de președinte le are omul Moscovei, Igor Dodon, pe care presa îl acuză că primește bani de la Federația Rusă. Dodon spune public că Moldova trebuie să intre în axa Belarus-Rusia-Kazahstan. Tabăra pro-europeană este profund divizată și confruntată cu acuzații de corupție.
Omul oligarhului Vlad Plahotniuc, Marian Lupu, s-a retras în favoarea Maiei Sandu, dar aceasta se teme că, de fapt, manevra îl va ajuta Dodon. Unirea cu România, dorită de mai puțin de o treime din populație, nu este o temă importantă a acestei campanii.
Citește și: Alegeri în Republica Moldova: Bucureștiul nu s-a amestecat în alegerile de peste Prut
De la alegerea președintelui Iohannis, Bucureștiul a abordat cu precauție relația cu Chișinăul. Primele semne au apărut încă din campania electorală de la prezidențialele din noiembrie 2014, când Klaus Iohannis nu a manifestat vreun interes major. Ba chiar a făcut o declarație despre Chișinău și Cernăuți intens criticată, afirmând că vrea să fie ”președintele tuturor românilor, dar acele localități nu se află pe teritoriul României.” ...citește mai departe aici …
Autoritățile din regiunea separatistă Transnistria – care vor organiza propriile alegeri prezidențiale la 11 decembrie refuză să permită deschiderea unor secții de votare pe teritoriul pe care îl controlează. Un sfert din cele peste 3 milioane de buletine de vot prevăzute de Comisia Electorală, vor fi tipărite în limba rusă. În România, sunt deschise 11 secții de votare, din care două la București.
Europenii fug de oligarhi
Scandalul care marchează în acest moment campania din Moldova este retragerea candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu. El a declarat că vrea să ajute tabăra proeuropeană și-i va chema pe susținătorii săi să o voteze pe Maia Sandu. Apa-rent paradoxal, aceasta a respins indignată acest ajutor.
„PD a hotărât să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin fals pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite“, a spus ea.
Fostul premier Iurie Leancă, oficial în tabăra europeană, a refuzat să se mai retragă, supărat pe reacția Maiei Sandu la retragerea lui Lupu.