0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecial#Colectiv 1 AN. Aproximativ 5.000 de oameni, la marșul tăcut, în memoria...

#Colectiv 1 AN. Aproximativ 5.000 de oameni, la marșul tăcut, în memoria victimelor de la Colectiv. Participantă: Au murit 64 de oameni pentru ca alții să-și umple portofelul. Premierul Cioloș a participat la comemorare | FOTO+VIDEO

UPDATE 20,40: Premierul Dacian Cioloș a venit duminică seară în fața sediului clubului Colectiv și a depus un buchet de flori albe în memoria victimelor. De asemenea, el a aprins o lumânare și s-a recules câteva minute.

–––––––––––––––

UPDATE 19.00: Câteva sute de oameni se mai aflau încă, la ora 19, la acțiunea din centrul Capitalei dedicată victimelor incendiului din Colectiv, deși programul oficial al manifestării comemorative s-a încheiat.

În fața sediului clubului au fost depuse flori și lumânări.

–––––––––––––––––

UPDATE 16.00: Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la comemorarea victimelor din Colectiv. Oamenii au început să plece acasă, după ce au depus flori și lumânări, în fața clubului. 

15.35: Participanții așteaptă ca jandarmii să elibereze un spațiu în fața fostului club Colectiv, pentru a putea depune flori în continuare, ne transmite corespondenta RL, Roxana Petre. 

La marșul tăcut se află și actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, precum și jurnalistul Moise Guran. 

15.05: Sunt între 4.000 și 5.000 de persoane la marșul tăcut, în memoria victimelor din Colectiv, ne transmite corespondenta RL, Iulia Iancu. 

Ana Maria D. , participantă la marș, ne-a declarat: „Au murit 64 de oameni pentru ca alții să-și umple portofelul. A murit o mamă însărcinată. Sunt aici ca să nu se uite.”

14.10: Oamenii au pornit spre clubul Colectiv, ne transmite Roxana Petre. Sunt aproximativ 2.000 de persoane. 

”Nu am o legătură directă cu tragedia, dar vreau să fiu parte la comemorarea celor dispăruți. E un moment de introspecție și caut răspunsuri pentru modul în care pot face și eu ceva. Lucrez la Institutul Național al Patrimoniului, am pierdut o colegă și vreau să cred că putem face ceva în memoria ei și a tuturor victimelor.”, i-a declarat Radu T, unul din participanții la marș, corespondentei Iulia Iancu.

O altă participantă, Ana Dragomir, i-a spus corespondentei RL că a venit la marș din solidaritate: „Mi-e milă de copiii aceia și de părinții lor. Și eu sunt mamă și nu știu ce aș fi făcut dacă se întâmpla ceva cu copiii mei. E greu de imaginat ce s-a întâmplat anul trecut, e greu să fii în poziția celor care au pierdut pe cineva. Sunt aici fiindcă vreau să cred că semnul ăsta de solidaritate le mai alină din durere.”

O tânără participantă la marș i-a spus corespondentei Rl că nu a putut să stea acasă și că a venit în semn de respect: ”Nu am putut să stau acasă. Nu am cunosc pe nimeni, dar am simțit că trebuie să vin în semn de respect. Erau tineri ca mine, ca tine, ne-ar fi putut fi prieteni sau sunt prietenii prietenilor noștri”, a declarat Bianca H.

13.55: Peste 700 de oameni s-au adunat în Piața Universității, conform estimărilor Jandarmeriei, și pornesc spre clubul Colectiv , transmite corespondenta României Libere la fața locului, Roxana Petre. 

13.15: Sute de oameni s-au adunat deja în Piața Universității, transmite corespondentul Rl la fața locului, Iulia Iancu. La ora 14.00, participanții vor pleca în marș spre clubul Colectiv. 

13.00: Oamenii au început să se strângă în Piața Universității, pentru a porni în marșul tăcut spre locul tragediei. 

12.00: Peste 4.800 de persoane și-au anunțat, duminică, participarea la marșul tăcut, în memoria victimelor de la Colectiv. 

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a făcut un apel către politicieni să nu facă politică astăzi, iar către patronii de cluburi, să proiecteze lumini spre cer, la ora 22.32.

La prânz, a fost dezvăluit și monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri decedaţi în urma incendiului, acesta fiind amplasat în piaţeta din faţa fostului club. Monumentul este compus dintr-un soclu în formă de semisferă cu raza de un metru, făcut dintr-un bloc de piatră şi o sculptură din bronz, cu înălţimea de 1,60 metri. La baza acestuia au fost gravate numele celor 64 de tineri, victime ale incendiului din clubul Colectiv. Costurile monumentului se ridică la 70.000 de euro, dintre care aproximativ 48.000 de euro provin de la Consiliul Local al Sectorului 4 şi restul din donaţii. 

Citește și: #COLECTIV 1 AN. Președintele Asociației Colectiv GTG 3010: Rog politicienii să nu facă azi politică!


Peste 4.000 de oameni și-au anunțat participarea la marșul tăcut, care va fi organizat duminică, în memoria celor 64 de oameni care și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv, la un an de la tragedie.

Marșul tăcut va avea loc între orele 13.00 și 16.00 și va începe la Piața Universității. Participanții vor merge în fața clubului, unde vor depune flori și lumânări și vor ține un minut de reculegere. 


Citește și: #Colectiv 1 AN. Raed Arafat explică de ce nu a demisionat după tragedie: Ne-am obişnuit ca la fiecare situaţie de urgenţă cineva să plece

Raed Arafat a ales să rămână în funcție întrucât nu consideră că a fost vorba de neglijenţă în intervenţia de la incendiu. În schimb, persoanele care i-au cerut demisia au avut „anumite motive”, spune secretarul de stat… citește mai departe aici


Pe pagina de Facebook a comemorării, peste 4.500 de oameni și-au anunțat participarea, iar alți 8.000 de oameni s-au declarat interesați să participe. 

”Pentru puritate, dar si pentru delimitarea de alte actiuni asemanatoare, dar cu potential politic, ce vor avea loc in aceeasi data si in aceeasi locatie, le propunem participantilor la acest mars tacut si pasnic – sa poarte o banderola alba pe brat sau o esarfa alba. Nu e un parastas, e o celebrare a celor departe de noi. NU vor fi acceptate temele politice”, au anunțat organizatorii. 


Citește și: #COLECTIV 1 AN. Artiştii, invitaţi să cânte în cadrul unui eveniment caritabil dedicat victimelor şi răniţilor din tragedia Colectiv , au adus un tribut emoţionant în onoarea acestora – VIDEO


În noaptea de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Capitală, în care erau peste 400 de tineri care participau la un concert al trupei Goodbye to Gravity, a izbucnit un incendiu, în urma căruia au murit 64 de persoane. Protestele declanșate în urma tragediei au dus la căderea Guvernului și declanșarea mai multor anchete penale. 


Citiți mărturii ale victimelor și ale rudelor celor care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv: 

#COLECTIV 1 AN. Laurențiu Istrate, tatăl tânărului Bogdan Claudiu, care a murit răpus de bacteriile din spital: Sunt dezamăgit. Mă așteptam să fie căutați vinovații până în vârful piramidei | VIDEO

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă