Șeful Autorității pentru Supraveghere Financiară Mișu Negrițoiu a făcut, marți, un bilanț al contribuției sale în doi ani și jumătate, de când se află la șefia instituției și a precizat că „este conștient că mandatul său se apropie de final”.
„Mă consider un om norocos pentru cei doi ani și jumătate petrecuți la ASF. M-am bucurat de sprijin. Am preluat o instituție în blocaj, am răspuns unei invitații de a ieși dintr-o stare de impas, invitație politică, de altfel, și am dus la capăt construcția instituțională – o instituție corectă, competenă și dezinhibată. Drept urmare, deciziile pe care le ia produc efecte în piață (…). În doi ani și jumătate am făcut o economie de peste 100 de milioane de lei. Mi-am ținut pumnii să ajung la aceste două momente, care sunt două rapoarte fundamentale: raportul anual pe 2015 și evoluția piețelor financiare nebancare. Am făcut în doi ani și jumătate ce nu s-a făcut în ultimii zece ani, de la aderarea UE. Îmi asum terapia-șoc pe care am produs-o în piață și am ridicat vălul de pe piața financiar-bancară (…). Probabil este mult pentru o singură persoană să reziste în această poziție, cu atâtea provocări și înțeleg că mandatul meu se apropie de sfârșit și plec cu împlinirea că am făcut ceea ce a trebuit să fac. Sunt efecte care se vor vedea pe termen lung. Am pus bazele unei instituții sănătoase. Înțeleg că sunt judecat pentru ceea ce am făcut”, a spus Mișu Negrițoiu.
Parlamentarii au decis, luni, să înceapă procedura pentru demiterea lui Mișu Negrițoiu, informează Agerpres. Deși nu s-a prezentat la audierea în comisiile de specialitatate, președintele ASF a trimis o scrisoare prin care susține că revocarea sa este ilegală.
CITEȘTE ȘI: A distrus piaţa și a golit buzunarele a milioane de șoferi. Acum pleacă obligat. Șeful ASF recunoaște că a îngropat capitalul românesc din asigurări
Președintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, Mihai Tudose, a anunțat la începerea ședinței, că președintele ASF a transmis parlamentarilor o scrisoare prin care cerea amânarea audierii pentru a pregăti răspunsurile solicitate de parlamentari.
„În scrisoarea sa, domnul Negrițoiu pleacă de la premisa că noi avem ceva cu ASF, nu cu domnia sa, și că ceea ce facem noi constituie un atac la adresa unei instituții. Mai mult, ne explică foarte clar, citez: „revocarea unui membru din conducerea ASF nu este legal posibilă, atâta timp cât acesta continuă să întrunească condițiile care au stat la baza numiri sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii și, deci, lovită de nulitate”, a citit Tudose din scrisoarea președintelui ASF.
Știre în curs de actualizare.