3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurătorii români cresc peste graniţe

Asigurătorii români cresc peste graniţe

Totalul subscrierilor realizate în primele şase luni ale anului curent de cinci companii de asi­gurări din România în exteriorul ţării a sărit de 52,5 milioane de euro, aproape cât întreg anul 2011.

 

Peste 5,5% din totalul pieţei de asigurări din România vine din subscrieri în afara graniţelor ţării. Cele cinci companii care au reuşit să vândă în alte ţări sunt CITY Insurance (peste 165 mil.lei), ASTRA Asigurări (circa 40 mil. lei), ASITO KAPITAL (18 mil. lei), CREDIT EUROPE Asigurări (6,3 mil. lei) şi FORTE Asigurări (0,7 mil. lei). CITY Insurance a fost prima companie din piaţă locală de profil care a început să vândă produse pe o altă piaţă europeană, afacerile derulate pe piaţa din Italia susţinând într-un ritm alert creşterea cifrei de afaceri a companiei. În primul semestru din 2012, 87% din totalul subscrierilor CITY Insurance au fost realizate în afara României. În cazul ASITO KAPITAL, afacerile desfăşurate în afara ţării generează 40% din total, pentru CREDIT EUROPE Asigurări – 29%, iar în cazul FORTE Asigurări acelaşi indicator se situează la aproximativ 8%.

Sucursală Astra în Ungaria

ASTRA Asigurări a intrat pe piaţa din Ungaria în toamna anului 2010, inaugurând în capitala Ungariei sucursala ASTRA Biztosito. Potrivit cifrelor furnizate de companie, în primele şase luni ale anului curent ASTRA Asigurări a subscris în afara României circa 9 milioane de euro. În acelaşi timp, statisticile publicate de Asociaţia Asigurătorilor din Ungaria (MABISZ) arată că în semestrul I 2012 sucursala de la Budapesta a ASTRA Asigurări a realizat un volum care o plasează pe locul 27 din totalul de 32 de companii membre ale asociaţiei.

Opt prezenţe în topul regional

Astra Asigurări (locul 18), Allianz-Ţiriac (23), Omniasig VIG (26), Groupama (27), Asirom VIG (35), BCR Asigurări VIG (40), Generali România (42) şi UNIQA Asigurări (44) sunt cele opt companii din România care s-au situat, în anul 2011, pe segmentul de asigurări generale, la nivelul Europei Centrale şi de Est, printre primele 50 de societăţi de profil.Piaţa de asigurări generale din ECE a totalizat 17,4 miliarde euro la finalul anului 2011, potrivit XPRIMM Insurance Report FY 2011, în scădere cu circa 2 puncte procentuale, raportat la situaţia consemnată la 31 decembrie 2010.

Totalul primelor brute subscrise de asigurătorii din Europa Centrală şi de Est s-a ridicat, anul trecut, la 31,97 miliarde euro, cu 4 puncte procentuale mai puţin decât la finalul anului 2010, asigurările non-life generând, astfel, peste 54% din acest total. Cu circa 1,4 miliarde euro prime brute subscrise şi o cotă de piaţă de 8,3% la nivel de regiune, România s-a plasat pe a patra poziţie în ierarhia statelor care alcătuiesc Europa Centrală şi de Est.

Cu un an înainte, cota de piaţă a ţării noastre s-a cifrat la 8,9%. Lideri la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est sunt polonezii de la PZU, care au înregistrat în 2011 subscrieri de 1,86 miliarde euro, echivalentul întregii pieţe de asigurări din România. Top 3 a fost completat de două companii din Republica Cehă: Ceska pojistovna şi Kooperativa pojistovna VIG. Demn de evidenţiat este faptul că între primele zece state doar piaţa de asigurări generale slovenă (locul 3), slovacă (locul 6), sârbă (locul 9), respectiv cea lituaniană au încheiat anul „pe plus”. Totodată, primele două mari pieţe non-life ale spaţiului ECE (Polonia şi Cehia) au consemnat scăderi de 0,2%, respectiv 4,2%, influenţând trendul negativ al pieţei consolidate, acestea generând mai bine de jumătate din totalul regiunii.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...
Ultima oră
Pe aceeași temă