Moldovenii sărbătoresc vineri Ziua Limbii Române, după ce, în urmă cu 23 de ani, limba română a fost proclamată limbă de stat în Republica Modova.
Cu această ocazie, preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa ca toţi românii din ţară şi de peste hotare să sărbătorească împreună Ziua Limbii Române, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.
„Avem nevoie de această solidaritate pentru a ne promova cu mai multă grijă valorile care ne leagă, pentru că prin limbă ne păstrăm cultura, credinţa, tradiţia şi istoria poporului nostru”, se arată în mesajul lui Băsescu către moldoveni.
Şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat sprijinul pentru Republica Moldova şi pentru iniţiativa legislativă care prevede declararea zilei de 31 august zi de sărbătoare a limbii române, se arată într-un comunicat MAE remis redacţiei. Totodată, Corlăţean a mai arătat că, prin folosirea limbii române, una din cele 23 de limbi oficiale ale Ununii Europene, „Republica Moldova este deja în UE”.
„Cei care astăzi vorbesc şi scriu în limba română duc mai departe tradiţia strămoşilor noştri, o tradiţie păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei şi a celor care au încercat să facă uitat graiul românesc pe meleagurile locuite de români”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut, la rândul său, să reitereze sprijinul ţării faţă de Moldova, în parcursul său european. „Ne dorim ca românii de o parte şi alta a Prutului să fie din nou împreună în cadrul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.
De Ziua Limbii Române, publicaţiile moldoveneşti scriu că societatea rămâne în continuare scindată, întrucât încă există cetăţeni care susţin că vorbesc moldoveneşte, în timp ce alţii spun de limba română.
În 2003, politicianul şi lingvistul Vasile Stati publica „Dicţionarul moldovenesc explicativ”, care era, de fapt, un dicţionar molodvenesc-român. El a susţinut încă din 1993 că limba română este diferită de limba moldovenească, la fel ca şi fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin. În 2007, Voronin a cerut ca, în învăţământ, limba română să fie înlocuită cu limba moldovenească.
„Limba moldovenească este, de fapt, mama limbii române. S-o numesti română înseamnă să înşeli istoria şi să-ţi nedreptăţeşti propria mamă, ceea ce nu se face”, declara fostul preşedinte al Republicii Moldova în 2007.
La o întâlnire de anul acesta cu bloggerii moldoveni, Traian Băsescu declara că îi este foarte greu să se împace cu existenţa unei limbi şi a unei minorităţi moldoveneşti. „Acestea reprezintă un fals istoric şi falsurile istorice creează probleme. Am văzut eforturile din timpul lui Voronin de a crea un dicţionar moldovenesc-românesc, ceva mai stupid nu am mai văzut, aceleaşi cuvinte în coloana din stânga şi în cea din dreapta„, explica preşedintele român.
În urmă cu 23 de ani, Marea Adunare Naţională de la Chişinău a constrâns sovietul suprem al Republicii Moldova să schimbe Constituţia. Aşa a fost introdus articolul 70, prin care limba română devenea limbă de stat, conform Timpul.md.