Magistrații de la Tribunalul București ar putea lua, luni, o decizie de confirmare a acordului de recunoaștere a vinovăției în cazul celor doi israelieni de la firma Black Cube, acuzați că ar fi spionat-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Ron Weiner și David Geclowicz, doi dintre spionii israelieni din dosarul Black Cube, şi-au recunoscut vina şi au semnat acordul de vinovăţie în faţa instanţei. Avocații suspecților au negociat ca aceștia să primească o pedeapsă de trei ani cu suspendare și între 30 și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Pentru a deveni efectiv, acordul cu procurorii trebuie consfințit de judecători. Primul termen de judecată a fost stabilit la data de 7 noiembrie, la Tribunalul București.
CITEȘTE ȘI: Scandalul „Black Cube“ și mafia imobiliară. De ce e importantă legătura cu „Colectiv“ | OPINIE
Ei au încheiat acordul de recunoaștere, au negociat și pedeapsa de trei ani cu suspendare și muncă în folosul comunității. În „barter”, patronii Black Cube au livrat DIICOT, în cadrul comisiei rogatorii, toate probele pe care le-au adunat în România, plus înregistrările negocierilor cu partenerii român, printre care și fostul șef al operaținuu antitero la SRI, Daniel Dragomir.
În dosar mai sunt inculpați trei spioni aflați acum în Israel, respectiv Dan Zorella, Avi Yanus și Yossi Barkshtein. În Românie, este inculpat și arestat preventiv fostul șef al sectorului Informativ Operativ din Directia Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Daniel Dragomir. În dosar, apare și Sebastian Ghiță, care are, cel puțin deocamdată, calitatea de martor. El s-a lăudat că deține probe, ducând procurorilor o adresă de mail (cucuveauamov@gmail.com), care, însă, nu apare în dosar, nefiind găsită nici în probele din unitățile informatice ridicate de procurori la percheziții. Sebastian Ghiță este anchetat în mai multe dosare de corupție, cu prejudicii foarte mari.
Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost vizată de o acţiune de spionaj din partea companiei israeliene Black Cube. Daniel Dragomir, fost șef al sectorului Informativ Operativ din Directia Generala de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, aflat acum în arest preventiv, este suspectat că ar fi vândul informații și chiar ar fi fost strategul agenției private de spionaj, fondată de generali din Mossad și Serviciul de Informații Militare al armatei israeliene. În plus, a semnat unul dintre contractele de spionare a șefei DNA, plătind 900.000 de lire sterline. Daniel Dragomir și soția sa, fost subofițer SRI sunt anchetați de DNA pentru fapte de corupție.