Dacă vine vorba de amenjarea sau renovarea băii, piaţa gresiei şi a faianţei ne oferă o gamă extrem de largă de produse. De la faianţă de format mare şi până la mozaicul fabricat manual, de la culorile vii şi până la cele mai extravagante texturi, avem de unde să alegem.
Ce se întâmplă însă când, în ciuda ofertei, nu dorim faianţă în baie? Poate am prefera mai degrabă o vopsea sau o tencuială, pentru care să preparăm culorile chiar noi, la faţa locului.
La alegerea unei soluţii pentru pereţii din baie, trebuie să avem în vedere cel puţin două aspecte: dimensiunea încăperii şi umiditatea. Pentru camera de zi sau cea de dormit ar fi uşor de ales o vopsea, în culoarea dorită. La baie însă, trebuie să avem grijă ca alegerea făcută să fie rezistentă la aburi şi chiar la stropirea cu apă. De asemenea, foarte important, să nu permită apariţia mucegaiului.
În ultimii ani, tot mai mulţi arhitecţi şi beneficiari au preferat înlocuirea faianţei cu tencuieli tradiţionale, rezistente la umiditate. Tradiţionale, pentru că aceste tencuieli speciale au rădăcini în băile turceşti, gen Hamman, o altă inspiraţie fiind din tehnicile speciale din Maroc.
Aici, de exemplu, există un var special, foarte hidraulic cu o compoziţie aparte. Prin acest material, natura a oferit marocanilor un produs care, prelucrat corespunzător, conferă nişte suprafeţe cu impermeabilitatea unui beton din staţiile de epurare. La început, această tehnică a fost utilizată de marocani pentru etanşarea cisternelor în care era ţinută apa de băut. Apoi a fost utilizată pentru pereţi în interior şi exterior, pentru podele, apoi mai târziu, în Hamman, băile orientale, dar şi în palate.
Tehnica de aplicare a fost transmisă mai departe din tată în fiu, timp de generaţii. Acest material şi tehnica specială de aplicare numită Tadelakt a devenit extrem de populară în Europa în ultimii 15-20 de ani. În România materialul tadelakt, precum şi informaţiile privind tehnicile de aplicare sunt oferite de compania naturalpaint (www.naturalpaint.ro). Meşteri voluntari şi fanatici s-au dus chiar până în Maroc pentru a învăţa această tehnică. Acum, tadelakt se utilizează în amenajarea băilor, centre spa şi wellness, în hoteluri, dar şi pentru realizarea obiectelor de artă.
Fiecare lucrare de tadelakt este unică. Prin modul special de prelucrare (în continuare, cu metode şi unelte tradiţionale), se formează suprafeţe fascinante, uşor ondulate şi vii, cu luciu natural. Prin pigmentarea mortarului, se obţin cele mai diverse culori, care diferă în funcţie de condiţiile de lumină. Efectul de culoare tadelakt nu este uniform, acesta depinzând de prelucrare şi de intensitatea luminii.
În ultimii ani s-au scris cărţi despre Tadelakt, au apărut mai mulţi importatori sau producători ai acestui material sută la sută ecologic, mulţi meşteri specializându-se pe această tehnică. Un lucru însă a rămas neschimbat: prelucrarea manuală, cu unelte speciale (de exemplu, piatra ceramică) precum şi suprafaţa specială a pereţilor.
Material realizat pe baza informaţiilor oferite de naturalpaint (www.naturalpaint.ro).