15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialG7 cere creşterea producţiei de petrol

G7 cere creşterea producţiei de petrol

Miniştrii de Finanţe ai G7 au cerut ţărilor producătoare de petrol să mărească producţiile pentru a răspunde cererii pieţei, lăsând să se înţeleagă că ar putea recurge la rezervele lor strategice dacă preţul aurului negru va ameninţa creşterea mondială.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) nu a reacţionat ieri la comunicatul ţărilor G7 – SUA, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia – în care se anunţă că sunt pregătite să ceară măsuri „adecvate” pentru garantarea aprovizionării cu petrol, menţinându-şi linia potrivit căreia nu a venit timpul recurgerii la stocurile strategice de petrol. Miniştrii de Finanţe din G7 au cerut ţărilor producătoare sporirea producţiei lor petroliere pentru a face faţă „riscurilor substanţiale” ca preţul barilului să afecteze  negativ creşterea economiei mondiale. De asemenea, au anunţat că sunt gata să facă apel la AIE, care reprezintă interesele ţărilor consumatoare, pentru a lua măsuri „adecvate” şi a se asigura că piaţa este bine aprovizionată. „Conştienţi de riscurile substanţiale provocate de preţurile crescute ale petrolului, supraveghem îndeaproape situaţia pe pieţe.”

Barilul de petrol era marţi la New York 96,3 dolari, faţă de 77,7 dolari la 28 iunie, cel mai înalt nivel al anului. Barilul la Brent, cotat la Londra, a ajuns la 112,6 dolari, faţă de 89,2 dolari la 21 iunie. „Creşterea preţului barilului reflectă îngrijorările geopolitice şi unele întreruperi în aprovizionarea” cu aur negru, au precizat miniştrii G7, în acest moment în care iau amploare speculaţiile privind un posibil atac israelian contra Iranului.

Măsură ultimă

Zvonurile privind o posibilă recurgere la rezervele strategice – evocată în primăvară de SUA şi alte ţări europene – s-au intensificat în ultimul timp din cauza creşterii rapide a cursului petrolului brut şi a temerilor loviturilor israeliene în Iran.

Un purtător de cuvânt al AIE nu a comentat anunţurile G7,  dar a trimis la interviurile din ajun acordate presei de directorul general al Agenţiei, Maria van der Hoeven, potrivit căreia AIE este pregătită să acţioneze dacă  va trebui, dar în prezent piaţa este corect aprovizionată.

AIE subliniază cu regularitate că o astfel de măsură – a recurgerii la stocurile strategice – nu poate fi activată decât în cazul perturbării fizice a aprovizionării pieţei petrolului, singurul motiv prevăzut în regulamentul său, şi nu este destinată să oprească ascensiunea preţurilor petrolului. De la crearea sa în 1974, ca răspuns la primul şoc petrolier, AIE a decis recurgerea la rezervele strategice de petrol a ţărilor membre doar de trei ori: în timpul războiului din Golf în 1991, după uraganul Katrina în 2005 şi în timpul conflictului libian, în 2011. 

Cele mai citite

Fanii lui Liverpool resping ideea ca Elon Musk să devină proprietarul clubului

Suporterii „cormoranilor” se tem că identitatea clubului ar fi afectată sub conducerea miliardarului Fanii lui Liverpool și-au exprimat nemulțumirea față de posibilitatea ca Elon Musk,...

„Ordonanța trenuleț”, contestată la CCR de Cartel Alfa și AUR: Avocatul Poporului analizează cererile

Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și partidul AUR au...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă