0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSportCristian Preda: Suspendarea preşedintelui a durat 48 de ore. Revenirea la Cotroceni...

Cristian Preda: Suspendarea preşedintelui a durat 48 de ore. Revenirea la Cotroceni a avut nevoie de 29 de zile

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda aminteşte că dacă suspendarea din 2012 a preşedintelui Traian Băsescu a durat 48 de ore, revenirea la Cotroceni a avut nevoie de 29 de zile pentru a fi confirmată instituţional.

Citeşte şi Decizia CCR a fost PUBLICATĂ în Monitorul Oficial. Băsescu poate reveni la Cotroceni

”Dacă suspendarea preşedintelui din 2012 a durat 48 de ore, revenirea la Cotroceni a avut nevoie de 29 de zile pentru a fi confirmată instituţional. A doua suspendare s-a deosebit radical de prima.

Aşa cum am mai amintit pe acest blog, în 2007, suspendarea a ţinut mai bine de 2 luni, din februarie în aprilie, întrucât atunci parlamentarii au alcătuit o comisie de anchetă şi au încurajat o amplă dezbatere publică. Suspendarea s-a produs pe 19 aprilie, iar referendumul pe 19 mai. Patru zile mai târziu, T.Băsescu revenea la Cotroceni”, scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PDL adaugă că, în 2012, durata a fost distribuită cu totul altfel: dacă suspendarea a fost ultra-rapidă, dacă la rândul ei campania a fost diminuată cu o săptămână faţă de acum cinci ani, ritmul a devenit foarte lent după referendum. Într-adevăr, deşi încă din 29 iulie – ziua în care s-a ţinut consultarea populară – datele sociologice arătau că nu s-a întrunit condiţia de participare necesară pentru validare, a fost nevoie de aproape o lună pentru ca preşedintele să se întoarcă la Cotroceni.

”Decizia CCR programată pentru 2 august a fost amânată până pe 21, iar din clipa pronunţării judecătorilor au mai trecut alte şase zile până la publicarea în Monitorul Oficial. De fapt, în 2012, întârzierea a fost provocată de o strategie de contestare a rezultatelor, a listelor electorale, a judecătorilor din CCR, a procedurilor de oficializare a deciziei Curţii etc.. Nimic de acest fel în 2007!

Mai e o diferenţă importantă, care priveşte tot durata politică. Între cea dintâi suspendare şi alegerile legislative s-a scurs un an şi jumătate. În acel interval, un guvern ultra-minoritar PNL-UDMR, susţinut însă de o largă coaliţie parlamentară din care făceau parte, alături de partidele din guvern, PSD şi UDMR, s-a aflat în conflict cu preşedintele Băsescu, ieşit victorios din referendum. După alegerile din 2008, s-a realizat o altă coaliţie guvernamentală, PSD-PDL, ce dispunea de o largă majoritate parlamentară, ca şi de sprijinul Palatului Cotroceni. A fost o (mare) surpriză, dar înţelegerea n-a durat decât un an, fiind denunţată de PSD în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009, mai scrie Cristian Preda.

Potrivit liderului PDL, în 2012, condiţiile politice sunt diferite: ”Până la scrutinul legislativ mai sunt fix 3 luni. Guvernul e tot unul de coaliţie, tot minoritar, dar voturile pe care se bazează în Parlament sunt mai puţine decât cele de care dispunea Tăriceanu în 2007-2008. Sprijinul de care se bucură Preşedintele a fost mult diminuat, iar USL anunţă o coabitare bazată pe aprigă confruntare”.

”PDL a optat pentru moderaţie, anunţând că e dispus la negocieri şi compromis.
Ce va face Preşedintele? Va alege oare confruntarea sau consensul? Tertium non datur”, conchide Cristian Preda.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă