Interesul pentru meşteşugurile artistice tradiţionale a renăscut în rândul tinerilor. Olimpiada de profil, organizată în acest an la Muzeul Astra din Sibiu, sub egida Ministerului Educaţiei, a demonstrat acest lucru. Iar în acest an, pe lângă elevii români, la competiţie au luat parte şi elevi din Bulgaria.
Ce spun organizatorii
„Cei 139 de elevi prezenţi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi sub arcadele de la Casa Artelor – în zilele de vineri şi sâmbătă (24 şi 25 august) au concurat la meşteşugurile: icoane pictate pe sticlă şi lemn, pictat cruce pe lemn, sculptat icoane de vatră, pictură naivă, metaloplastie, încondeiat ouă, confecţionat măşti, confecţionat păpuşi în port popular, cusut, brodat, confecţionat piese de port popular, împletit fibre vegetale, împletit ciucuri pe lemn, împletit ciorapi, tors, ţesut la război vertical şi orizontal, confecţionat podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe pile, cojocărit, olărit, confecţionat instrumente muzicale, prelucrare lemn, os şi fier, prelucrare corn”, spun organizatorii de la Muzeul Astra.
În total, în incinta muzeului au ajuns peste 3.200 de vizitatori, dornici să admire munca tinerilor meşteşugari. La final, juriul a stabilit şi câştigătorii. La olărit, premiul I a fost împărţit de Luiza Paloşi din Horezu şi de Sebastian Faghi din Sibiu. La confecţionatul de instrumente muzicale, premiul I i-a revenit lui Andrei Vasu-Iugăţ din Bucureşti. La icoane pictate pe sticlă au primit premiul I Crina Petraşcu din Moreni, Cătălin Pagu din Miercurea Ciuc, Alexandra Olărean din Urziceni, Elena Guţă din Panciu, Maria Oprean, Alexandra Iurian, Andreea Coroianu şi Radu Braga din Sibiu.