Festivalurile sunt adevărate muzee ale culturii şi tradiţiilor într-o lume aflată în plin proces de globalizare. Luna septembrie nu duce lipsă de astfel de festivaluri. Prin urmare, unde ne distrăm la începutul toamnei?
Anglia şi Italia par să fie cele mai propice ţări pentru festivaluri şi tradiţii unice. Însă nici Spania nu se lasă mai prejos. Dacă Barcelona este un oraş incredibil de frumos într-o zi obişnuită, imaginaţi-vă cum arată atunci când peste 600 de evenimente, concerte şi competiţii au loc în decurs de patru zile!
Regata Storica, Veneţia
Festivalul are loc la Veneţia pe data de 2 septembrie. Cursele de canotaj care se desfăşoară pe canalele veneţiene au loc în amintirea Caterinei Cornaro, soţia reginei Ciprului, care a renunţat la tron, în 1489, în favoarea Veneţiei. Aceasta este cea mai spectaculoasă competiţie de bărci dintre cele peste 120 de astfel de concursuri care au loc la Veneţia din aprilie şi până în septembrie, relatează Lonely Planet. Evenimentul începe cu o paradă de bărci decorate în stilul secolului al XVI-lea. Oamenii poartă costume aflate în concordanţă cu perioada pe care doresc s-o evoce.
În fruntea paradei se află Bucintoro, galera istorică a Dogelui Veneţiei care a devenit o emblemă a oraşului. Cursa începe la Castello şi continuă până la fosta mănăstire Santa Chiara, unde concurenţii întorc bărcile în jurul unui pilon şi se îndreaptă către linia de sosire aflată la Ca’ Foscari. Dacă vreţi să priviţi competiţia de sus, urcaţi în turnul cu clopot din piaţa San Marco.
Giostra del Saracino, Arezzo, Italia
Iubitorii festivalurilor italiene se vor afla în situaţia de a alege între festivalul Regata Storica şi Giostra del Saracino. Ambele festivaluri se desfăşoară, în fiecare an, în prima duminică a lunii septembrie. Turnirul tradiţional din Arezzo v-ar putea face să credeţi că aţi călătorit înapoi în timp. Bisericile sunt decorate cu picturi reprezentând cavalerii cruciaţi din secolul al XII-lea, iar participanţii poartă costume dintr-o epocă ce-l precede chiar şi pe Giorgio Vasari, marele artist renascentist născut la Arezzo.
După binecuvântarea dată de episcop de pe treptele catedralei din secolul al XIII-lea, parada se încheie în Grande Piazza, care reprezintă locul de întâlnire pentru toţi cei care vor să participe la petrecerile medievale. Concurenţii din cadrul turnirului acumulează puncte prin lovirea unei ţinte de lemn ţinută de sculptura unui rege islamic. Una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului este Chiesa di San Francesco, unde veţi putea admira fresce realizate de către Piero della Francesca.
Dansul cornului, Staffordshire, Anglia
Festivalul are loc, în fiecare an, în prima luni de după prima duminică de după data de patru septembrie. În acest an, festivalul va avea loc pe 10 septembrie. Stabilirea datei nu este singurul aspect arhaic al festivalului. Acesta are loc într-o mică localitate şi începe la ora opt dimineaţa. Participanţii iau din biserică cele şase perechi de coarne de cerb care sunt, conform datării cu carbon, vechi de 1000 de ani. Şase „oameni cerb” poartă coarnele pe cap şi se plimbă prin împrejurimi, fiind acompaniaţi de un căluţ de lemn, de un arcaş costumat în stilul lui Robin Hood şi de „Maid Marian”.
Muzica şi dansul îi însoţesc peste tot. Acesta este unul dintre cele mai vechi dansuri ritualice din Anglia şi datează din 1226. De atunci, ritualul a avut loc în fiecare an, cu excepţia unei singure dăţi din anii ’20, când unul dintre muzicieni a fost bolnav, iar unul dintre dansatori a murit. Se crede că festivalul a avut loc, pentru prima dată, pentru a sărbători câştigarea de către ţărani a dreptului de vânătoare în pădurea Needwood.
Egremont Crab Fair, Egremont, Cumbria, Anglia
Sărbătoarea din Cumbria este una dintre cele mai vechi din lume, fiind instaurată printr-un hrisov semnat de regele Henric al II-lea în 1267. De-a lungul secolelor, evenimentul a inclus o varietate de competiţii populare la acele vremuri, precum luptele dintre cocoşi sau uciderea taurilor. Însă nici unul dintre acele concursuri nu era la fel de ciudat precum cel de strâmbături. Concursul a devenit un adevărat campionat mondial şi-i îndeamnă pe concurenţi să-şi contorsioneze feţele în cele mai ciudate feluri. În 2002, un jurnalist de la BBC care transmitea imagini de la faţa locului a intrat în concurs şi l-a câştigat.
Festivalul începe cu „parada carului cu mere”, o tradiţie derivată din obiceiul iobagilor de a le oferi stăpânilor fructe ca bir. Nobilii le ofereau copiilor merele acre, iar acum bărbaţii aruncă merele din car. O altă avriantă modernă a tradiţiei este reprezentată de cursa roabelor împodobite. În timpul festivalului se desfăşoară şi alte competiţii. Concurenţii trebuie să urce pe stâlpi alunecoşi, să se lupte sau să alerge peste mlaştini.
Festes de la Merce, Barcelona, Spania
Barcelona arată incredibil în orice perioadă a anului şi cu atât mai mult în timpul festivalului Fecioarei Milei, care are loc timp de patru zile, la sfârşitul lunii septembrie. „Nostra Senora de la Merce”, a cărei imagine se află în biserica ce poartă acelaşi nume din Placa de la Merce, a devenit co-patron spiritual după ce a „luptat”, de una singură, împotriva unei invazii a lăcustelor în 1637. În 1714, când Barcelona era la un pas de înfrângere în timpul Războiului Succesiunii Spaniole, bătrânii oraşului, înspăimântaţi de atacurile inamicilor, au numit-o ca fiind apărătorul spiritual al oraşului.
În timpul festivalului au loc peste 600 de evenimente, cele mai multe desfăşurându-se în centrul oraşului. Printre evenimente se vor număra o competiţie de înot care va avea loc în portul oraşului, o competiţie de atletism şi mai multe concerte cu intrare liberă. Unul dintre ingredientele de succes ale festivalului este „sardana” (dans tradiţional din nordul Cataloniei). Combatanţii curajoşi cunoscuţi cu denumirea de „castellers” se vor întrece pentru a forma cea mai mare piramidă umană. O astfel de piramidă se poate înălţa chiar şi pe opt niveluri. În timpul festivalurilor, intrarea la muzee este gratuită.