UPDATE 19.43: Noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, marți, după alegerea sa, că „această funcție este o imensă responsabilitate”, potrivit Agerpres.
„Mulțumesc membrilor Adunării Generale (a COSR) pentru votul de încredere primit. Sunt conștient că această funcție este o imensă responsabilitate, având în vedere reprezentarea sporturilor la Jocurile Olimpice. Bineînțeles că starea actuală a sportului românesc nu ne poate satisface, îmi exprim dorința ca toți membrii COSR, ai federațiilor, antrenorii și sportivii să mi se alăture în efortul comun pentru redresarea sportului românesc și readucerea lui în elita mondială. Asigur că voi avea un dialog permanent cu autoritățile centrale și locale și împreună îmi doresc să reușim să fim din nou respectați în lume. Vă asigur pe toți de respectul meu și vă promit că voi fi primul care va răspunde când veți solicita ajutorul”, a spus Covaliu.
Fostul campion olimpic la sabie i-a mulțumit contracandidatei sale pentru competiție și a subliniat că, indiferent de rezultatul alegerilor, sportul românesc are de câștigat.
„Îi mulțumesc Gabrielei pentru această competiție în care a predominat fair play-ul. Suntem doi sportivi foști colegi în delegația României, care, așa cum am spus, indiferent cine s-ar fi impus în aceste alegeri, sportul românesc avea de câștigat. Azi s-a întâmplat să fiu eu cel ales. Nu este o muncă ușoară, știu ce presiune este, dar sunt convins că doar împreună vom ajunge acolo unde ne-am propus”, a precizat Covaliu.
17.11: Fostul mare scrimer Mihai Covaliu a fost ales, marți, în funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în detrimentul Gabrielei Szabo, cu 128 de voturi faţă de cele 68 pe care le-a primit medaliata cu aur de la Sidney, potrivit Mediafax.
Mihai Claudiu Covaliu (n. 5 noiembrie 1977, Braşov) este un fost scrimer român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 şi bronz la Olimpiada din 2008 şi campion mondial în 2005. În aprilie 2013, Covaliu a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, dar a rămas antrenorul lotului de sabie masculin şi antrenor principal la Dinamo Bucureşti.
La Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney a generat o surpriză ajungând în finală, după ce l-a învins pe francezul Damien Touya, favoritul probei. Apoi a trecut de un alt francez, Mathieu Gourdain, cu scorul 15-12. A devenit primul campion olimpic la sabie din România şi a urcat pe primul loc în clasamentul mondial. Pentru acest rezultat a fost numit Maestru Emerit al Sportului şi a primit Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de comandor.
La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing a ajuns în sferturile de finală fără prea multe probleme. A câştigat strâns cu belarusul Aliaksandr Buikevici, apoi l-a întâlnit pe francezul Nicolas Lopez, pe care-l învinsese mereu până atunci. Mihai Covaliu a condus meciul, scorul fiind 11-7, dar atacurile sale de la distantă nu i-au reuşit şi Nicolas Lopez a putut egala, apoi se impune cu scorul 15-13. În finala mică a trecut de un alt francez, Julien Pillet, cucerind medalia de bronz. Pentru acest rezultat a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete.
După Olimpiada de la Beijing s-a retras şi a devenit antrenor principal scrimă la CS Dinamo şi la lotul olimpic de sabie masculin. În aprilie 2013 a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă după ce preşedinta în exerciţiu, Ana Pascu, a decis să nu îşi mai reînnoiască candidatura. În acelaşi an, Mihai Covaliu a fost inclus în Hall of Fame-ul scrimei de către Federaţia Internaţională de Scrimă.
Mihai Covaliu îi succede lui Alin Petrache, care la 29 august, a demisionat din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. România a participat cu 96 de sportivi şi a cucerit cinci medalii: una de de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (tenis, dublu masculin) şi trei de bronz (canotaj – barca de 8+1; Gabriel Sîncrăian – haltere, 85 kg; Albert Saritov – lupte libere, categ. 97 kg).
Mihai Covaliu este al 17-lea preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în 102 ani de existenţă.
–––-
Un nou președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) va fi ales marți. Astfel, începând cu ora 11.00, va avea loc Adunarea Generală, în Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din Bucureşti, potrivit Mediafax.
Au fost invalidate de către Comisia de Etică a COSR şi respinse de către Comitetul Executiv al COSR candidaturile lui Dan Gîrleanu (care nu avea calitatea de membru al COSR), a lui Florentin Marinescu şi a Violetei Szekely (care şi-au depus tardiv candidaturile, după expirarea termenului).
Luni şi-au retras candidaturile Anişoara Stanciu Cuşmir şi George Boroi.
Gabriela Szabo şi Mihai Covaliu, campioni olimpici la Sydney 2000 la atletism, respectiv scrimă, îşi vor disputa preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român la alegerile care vor avea loc marţi, de la ora 11.00, în cadrul Adunării Generale a COSR.
Cei doi sportivi candidează pentru postul de preşedinte al COSR lăsat liber de Alin Petrache, care a demisionat în urma neîndeplinirii obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câştigarea a 6-8 medalii.
Gabriela Szabo (40 de ani), care a ocupat până la sfârşitul anului 2015 postul de ministru al Tineretului şi Sportului, îşi propune ca România să revină în primele 20 de naţiuni la Jocurile Olimpice în următorii opt ani.
De partea cealaltă, Mihai Covaliu (39 de ani), în prezent preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, îşi propune să producă o schimbare prin care sportul românesc să revină la normalitate, şi anume între primele 20 naţiuni la JO 2020 de la Tokyo.
La funcția de vicepreședinte candidează: Sorin Babii, Alexandru Dedu, Nicu Vlad și Camelia Potec.
Totodată, candidează pentru a ocupa funcţia de membru al Comitetului Executiv: Gheorghe Vişan, Cristinel Romanescu, Răzvan-Lucian Pîrcălabu, Sorin Avram Iacoban, Irina Deleanu, Vasile Cîtea, Puiu Gaspar, Alexandru Hălăucă, Ioan Bîrlădeanu, Alina Samarghitan-Dumitru, Adrian Stoica, Florian Ion Ticu, Doina-Ofelia Melinte, George Teseleanu, George Cosac, Sebastian Gabriel Toncean, Georgeta Damian-Andrunache, Marius Gane, Viorica Chermes (Susanu), Nicolae Dobre, Valentin Amato Zaharia, Sandu Pop.