5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDecizia CCR n-a mişcat pieţele financiare

Decizia CCR n-a mişcat pieţele financiare

În prima jumătate de oră după anunţarea invalidării referendumului, bursa şi piaţa valutară interbancară recepţionau vestea printr-un căscat: volume reduse şi oscilaţii nesemnificative pentru euro/leu şi indici. Leul se aprecia cu 0,12%, BET-ul scădea tot cam atât, BET-FI creştea cu 0,5%. De ce n-au vibrat pieţele?

 

Ştirea Mediafax a „explodat” la ora 12.41. Două minute mai târziu, pe piaţa interbancară, euro era cotat la 4,49-4,50 lei şi marca o apreciere modestă de 0,12%. Bursa dormea pe ea: volum de tranzac­ţio­nare de 1,2 milioane euro în cele aproape trei ore de la deschidere, BET avea un avans de 0,06%, BET-C +0,26%, iar BET-FI creştea cu 0,41%. Cum se desfăşurau ostilităţile 30 de minute mai târziu? Păi… la fel. În bursă intraseră suplimentar… 300.000 euro (de fapt jumătate, tran­zacţiile sunt „double counted”), indici aproape nemişcaţi (BET scăzuse cu 0,13%, BET-FI avea acum un plus de 0,5%), iar euro coborâse cu 0,12%. La aproape o oră după anunţul CC, bursa era cam tot acolo la nivel de indici (încă 300.000 euro în plus la tranzacţii), iar euro mai scădea puţin (0,3%), tranzacţiile făcându-se la 4,47-4,49 lei (spread-ul-diferenţa între cotaţii- se majorase de asemenea, cum se întâmplă când apar informaţii importante).

Contextul internaţional, poate că timiditatea leului şi a bursei are cauze externe…? Bursele externe erau pe plus cu aproximativ jumătate de procent (DAX-ul german avea +0,4%, Euro Stoxx50 +0,6%), iar euro se deprecia faţă de valutele regionale (forintul creştea cu 0,6%, coroana din Cehia cu 0,3%, iar zlotul nu se prea hotărâse în ce parte o ia). Cu alte cuvinte, atmosfera degaja un oarecare optimism în pieţele externe, un motiv în plus pentru ca indicii bursieri autohtoni şi leul să înglobeze ceva bonusuri suplimentare. Nu s-a întâmplat asta, iar apatia a fost cuvântul de ordine chiar şi pe site-ul speculatorilor de la BVB (agf.ro), unde în primele 60 de minute după anunţarea deciziei CC abia apăruseră două-trei postări privind implicaţiile posibile asupra pieţelor financiare autohtone.

De ce atâta plictiseală?

Situaţia a fost sintetizată foarte bine încă de ieri de economistul-şef al ING, Vlad Muscalu, care nu vedea motive de ţopăială fericită indiferent de decizia CC. „Revenirea la putere a preşedintelui suspendat Băsescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declanşa alegeri prezidenţiale anticipate, ar creşte nivelul potenţialelor derapaje fiscale şi, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior”.

În plus, cursul leului fusese deja „reparat” prin strategia BNR de a limita finanţările în lei ale băncilor şi prea multă benzină pentru aprecierea faţă de euro nu mai are (să nu uităm că faţă de momentul declanşării suspendării Preşedintelui avansul euro este de numai 1%). Asta dacă nu vă aşteptaţi ca euforia revenirii la momentul T zero dinaintea suspendării să coboare cursul sub nivelul consemnat în 3 iulie. La rândul său, bursa a cunoscut o evoluţie contrară cursului euro-leu în acest interval. Dacă la un moment dat leul cumula o scădere de 3,5%, indicii bursei n-au fost prea impresionaţi de scandalul din politică şi şi-au văzut de treabă. Faţă de 3 iulie BET şi BET-C au câştigat 3% iar indicele SIF-urilor şi Fondului Proprietatea a urcat cu 8,5%. De altfel, evoluţia FP, cel mai lichid titlu al bursei, o acţiune unde străinii deţin ponderea cea mai mare este definitorie: pe fondul eliminării băieţilor deştepţi de la Hidroelectrica (societate unde FP are 20%), acţiunile au un avans de 10% faţă de 3 iulie. Una peste alta, nu prea existau ieri motive pentru reacţii emo­ţionale exagerate în pieţele financiare şi nici nu am avut aşa ceva.   

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă