Președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la coordonarea și organizarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie, după ce șefa Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a demisionat, ca urmare a punerii sale sub urmărire penală, pentru fapte de corupție, informează Mediafax.
„Eu îmi exprim îngrijorarea în ceea ce priveşte coordonarea şi organizarea acestor alegeri (…) pentru că, pentru noi, au început să apară suspiciuni şi sper să fie complet nefondate”, a declarat Dragnea.
Suspiciunile liderului PSD au apărut după ce, zilele trecute, AEP a adresat către Biroul Electoral Central (BEC) „unele întrebări” care i se par „„foarte ciudate”. Una dintre aceste întrebări, dată ca exemplu de Liviu Dragnea, se referă la pragul alternativ de intrare în Parlament.
„În lege se spune că accesul în Parlament pentru un partid este permis dacă a întrunit peste 5% din total voturi valabil exprimate sau în situaţia în care obţine cel puţin 20% în patru judeţe (…) Biroul Electoral Central întreabă: «Nu cumva se poate interpeta şi în patru judeţe cumulat, adică să iei într-un judeţ 40% şi să mai hotărăşti ce alte judeţe mai lipeşti aici ca să-ţi dea». Or, când pleacă o asemenea întrebare sigur că se naşte o suspiciune, mai ales în situaţia în care acum preşedintele AEP şi-a dat demisia”, a spus Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, o altă temere este reprezentată de corectitudinea repartizării mandatelor de senator şi deputat, prin softul Autorității Electorale Permanente.
„Pe noi ne interesează un sigur lucru: alegerile să fie organizate foarte corect şi doi, să avem garanţia că aplicarea softului care generează repartizarea mandatelor se va realiza corect pentru că şi pe acest subiect este o întrebare plecată de la AEP către BEC”, a mai afirmat șeful PSD.
Ana Maria Pătru ar fi fost denunțată că, în perioada în care a ocupat funcții de conducere în cadrul instituției, ar fi influențat luarea unor decizii legate de atribuirea unor contracte de achiziții publice și efectuarea unor plăți în regim preferențial. Pentru aceste servici, șefa Autorității Electorale Permanente (AEP) ar fi primit de la patronii a două firme în total 225.000 de euro cu care și-ar fi cumpărat o mașină Land Rover și un apartament în București.