5.7 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialTRIADĂ. Realitatea „Trump, Putin şi Erdogan“ schimbă abordarea. Germania, așteptată să devină...

TRIADĂ. Realitatea „Trump, Putin şi Erdogan“ schimbă abordarea. Germania, așteptată să devină ultimul bastion al „lumii libere“

Angela Merkel şi-a anunţat candidatura pentru al patrulea mandat la Cancelaria Germaniei. În Franţa, fostul premier François Fillon a câştigat primul tur al primarelor dreptei, o ­lovitură de teatru care pune capăt carierei politice a lui Nicolas Sarkozy.

La putere din 2005 şi cu trei mandate succesive în funcţia de cancelar german, Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat la legislativele din septem­brie 2017. Politiciana şi-a anunţat decizia duminică la Berlin, la o conferinţă de presă organizată la sediul partidului său, Uniunea Creştin-Demo­crată (CDU). Angela Merkel a precizat că „apărarea valorilor noastre“ şi a „modului nostru de viaţă“ vor fi în centrul progra­mului său, afirmând că „democraţia, libertatea, respectul dreptului şi demnităţii fiecăruia indiferent de originea, culoarea pielii, religiei, sexului, orientării sexuale sau opiniilor politice“.

Cancelara abordează această nouă bătălie electorală dintr-o poziţie mai confortabilă, de­oarece în acest moment Partidul Social-Democrat (SPD) care participă din 2013 la „marea coaliţie“, la putere la Berlin, se află undeva departe în intenţiile de vot. Anunţându-şi candidatura, Angela Merkel a luat un avans asupra SPD, ştiut fiind că preşedintele acestui partid, Sigmar Gabriel, vice-cancelar şi ministru al Economiei, nu și-a ascuns, de asemenea, dorinţa de a fi candidat.

După alegerea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a şocat întreaga lume, toate privirile se întorc spre Angela Merkel, care a fost catapultată „lider al lumii libere“ şi se pregăteşte să-şi asume noi responsabilităţi. Cu SUA tentate de izolaţionism, cu autoritarismul din Rusia sau în Turcia, Uniunea Europeană se reorgnizează pentru a evita o dezintegrare, aşa cum avertiza la Berlin, premierul francez, Manuel Valls.

Vizitând săptămâna trecută Berlinul, Barack Obama a vrut să sublinieze așteptările crescânde de la cancelarul german, despre care liderul american a precizat că „este partenerul internaţional probabil cel mai apropiat din ultimii opt ani“. Preşedintele american care îşi încheie mandatul nu a ales să-şi ia adio de la Europa în Marea Britanie, aliat tradiţional al Washingtonului, ci în Germania, unde cancelarul va trebui să menţină coeziunea ­Europei şi să facă faţă lui Putin, Erdogan şi Trump. Germania este acum locomotiva UE, Franţa devenind doar un vagon de tras.

Potrivit New York Times, alegerea lui Donald Trump face din Angela Merkel ultimul apărător al valorilor umaniste ale Occidentului. Iar cotidianul german Die Welt susține că importanţa cancelarului va creşte, pentru că va trebui să menţină coeziunea în UE ­pentru a face faţă lui Putin şi Erdogan şi să controleze relaţia cu ­Donald Trump“. Alternativele leadershipului în Europa, fragilizată de ascensiunea populismului, nu sunt numeroase – Marea Britanie va fi ocupată ani de zile cu efectul Brexit, Franţa şi Italia sunt afectate de dificultăţi economice interne. Rămâne de ştiut care va fi marja de manevră a Angelei Merkel, a cărei ţară nu face parte din Consiliul de Securitate al ONU şi care rămâne reticentă acţiunii militare.

Fillon, sus! Sarkozy, jos!

Media franceză a salutat victoria spectaculară a fostului premier François Fillon la primul tur al primarelor dreptei, duminică, iar Nicolas Sarkozy iese, astfel, din viața politică. Eliminarea fostului preşedinte francez din primul tur este o adevărată bombă atomică. François Fillon, conservator, reformator al pieţei libere care o admiră pe Margaret Thatcher, contra căsătoriilor de acelaşi sex, a câştigat cu 43% primul tur şi se va înfrunta în al doilea cu moderatul Alain Juppe, alt fost premier.

Cei doi au o săptămână pentru a-şi pregăti bătălia care va decide cine ar putea uni electorii francezi contra extremei drepte într-o ţară confruntată cu şomaj de masă, lentoare economică şi ameninţarea terorismului. Media franceză arată că triumful lui Fillon este cel al „anti-sarkozismului“, el înţelegând înaintea altora că „poporul de dreapta“ aştepta de multă vreme un campion tradiţionalist. „Post-Hollande a început“.  

UE se reorga­ni­zează ­pentru a face față populismului, izolaţionismului SUA şi autoritarismului lui Putin şi a lui Erdogan.

Cele mai citite

Chiriile au crescut cu 15% în 2024: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș

Conform raportului anual realizat de Storia, platforma de imobiliare a OLX, chiriile au înregistrat o creștere medie de 15% față de anul trecut, în...

Vicecampioana României va concura în UEFA Women’s Europa Cup! O nouă oportunitate pentru fotbalul feminin

Federația Română de Fotbal a anunțat participarea vicecampioanei Superligii feminine în noua competiție europeană intercluburi, UEFA Women's Europa Cup, care va debuta în sezonul...

Zelenski solicită din nou aderarea Ucrainei la NATO. Garanțiile de securitate oferite nu sunt de ajutor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă