13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI ne revizuieşte din nou în jos prognoza

FMI ne revizuieşte din nou în jos prognoza

Economia României va avea în a doua jumătate  a acestui an o evoluţie slabă, arată cifre publicate ieri de către Institutul Naţional de Statistică, corelate cu prognoza Fondului Monetar Internaţional.

În timp ce INS anunţa ieri că economia a avut o creştere economică în trimestrul II – considerată de analişti peste aştep-tări FMI a revizuit în minus prognoza pe întregul an, ceea ce ar putea sugera o evoluţie slabă a economiei în 2012.

Ceea ce ar putea trage în jos economia în semestrul II ar putea fi evoluţia nefavorabilă a sectorului agricol în urma secetei, evoluţie ce poate fi observată de-abia în toamnă, criza politică şi alegerile parlamentare din ultima parte a anului, care vor pune presiune pe cheltuielile Guvernului.

INS: Creştere de 1,4% în semestrul I

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea în termeni reali (ajustat sezonier) , faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 1,7% pe seria ajustată sezonier.

În primul semestru economia a urcat cu 1,4%, serie ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

INS a publicat marţi estimările-„semnal” privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea, urmând să anunţe varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.

Economia rămâne însă în recesiune întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare.  Ieşirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creştere, respectiv ca PIB să urce şi în intervalul iulie-septembrie.

FMI scade estimările

Şeful misiunii de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat marţi că FMI a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul şi-a redus din nou estimarea de creştere economică, la 1,2% din PIB.

Economiştii: Nu sunt motive de optimism

Vlad Muscalu, economist-şef al ING, afirmă că rezultatele sunt „uşor mai bune, dar nu dau motive de optimism”, aceasta deoarece ne aşteaptă o a doua parte dificilă a acestui an. Printre factorii interni ce pot constitui motiv de îngrijorare se numără seceta, riscurile tensiunilor politice şi alegerile din a doua parte a anului. Pe plan extern, factorii ar putea fi evoluţiile nefavorabile ale economiilor UE.

Potrivit datelor anunţate marţi, economia Franţei a stagnat în trimestrul al doilea, iar creşterea economică a Germaniei a încetinit la 0,3% din PIB în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, când s-a plasat la 0,5%. Produsul Intern Brut al UE a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro, cu evoluţii negative în majoritatea statelor, în special în sudul continentului. Deoarece aproximativ trei sferturi dintre exporturile României au loc către UE, evoluţiile negative din Uniune se răsfrâng asupra economiei noastre.   

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

FCSB anunță noua țintă! Gigi Becali i-a găsit înlocuitor lui Andrei Vlad

Patronul FCSB, Gigi Becali, a confirmat transferul portarului ceh Lukas Zima (30 de ani) pentru iarnă, acesta urmând să vină de la Petrolul Ploiești. FCSB...

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă