Raliul Aradului bifează doar a patra ediţie în acest week-end, în cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, însă a devenit o probă nelipsită din întrecerea similară din Ungaria. Astfel, pentru al doilea an la rând, etapa arădeană contează atât pentru competiţia din România, cât şi pentru cea din ţara vecină, o nouă posibilitate pentru cei mai buni piloţi români să ia pulsul competitorilor maghiari. Raliul arădean se întinde pe două zile, vineri şi sâmbătă, iar la el s-au înscris 76 de echipaje, 33 din Ungaria şi 43 din România. Liderul clasamentului intern, Valentin Porcişteanu, este favorit şi pentru întrecerea arădeană, o etapă complet de macadam, însă francezul Francois Delecour este pregătit să profite de cel mai mic pas greşit al campionului en-titre. Până acum, un sezon sub aşteptări au avut piloţii celei mai bune echipe din sezonul trecut, Napoca Rally Academy. Bogdan Marişca se află pe locul şase, în timp ce Marco Tempestini ocupă abia poziţia a noua, însă ambii piloţi văd proba arădeană ca pe o posibilitate de redresare.
Planuri măreţe pentru Marişca
„Maşina încă se resimte după etapa trecută. Ne aşteaptă o cursă interesantă la Arad, rapidă şi tehnică. Ritmul va fi unul susţinut, deşi specialele sunt înşelătoare. Mă bucur că şi anul acesta raliul este comun cu vecinii din Ungaria, având astfel un termen foarte bun pentru comparaţie. Nu trebuie să uităm faptul că, la final, clasamentele se vor întocmi separat pentru fiecare campionat şi ţară în parte. Sper să obţinem un rezultat bun, atât pentru noi cât şi pentru echipă”, a declarat Marişca. Conform tradiţiei, Tempestini a obţinut rezultate mult mai bune în competiţiile din străinătate decât în cele interne, iar acum pilotul născut în Italia are ca obiectiv doar păstrarea titlului pe echipe. „Singura carte care ne-a rămas de jucat este titlul la echipe. Vom face tot ce putem să ni-l apărăm. Mi-a plăcut foarte mult această maşină, Skoda Fabia S2000, şi vom merge cu ea cel puţin la Arad şi la Ţara Bârsei. Lupta pentru victorie va fi una interesantă. Situaţia va fi complet diferită faţă de Sibiu. Toţi vom merge tare de la primul până la ultimul kilometru. Piloţii din Ungaria se vor uita la clasamentul nostru şi noi la al lor. Dacă nu va ploua, şi prognoza meteo aşa spune, probele se vor păstra foarte bine, macadamul de aici nefiind unul la fel de dur şi distructiv ca cel de la Sibiu”, a spus şi Tempestini. Raliul Aradului are o lungime totală de 494.2 kilometri, iar cele 11 probe speciale însumează 125.2 kilometri. În prima zi a competiţiei va fi organizată doar o superspecială, în lungime de 2,8 kilometri, pe circuitul de karting din oraş. Prima maşină va lua startul în ziua de sâmbătă, ultima a raliului, la ora 07:01, iar ora finală de închidere a Raliului Aradului este 20:15. Întreaga competiţie se va încheia oficial, însă, la ora 23:30, atunci când va avea loc festivitatea de premiere chiar pe platoul din faţa primăriei arădene.
Mai puţini maghiari
Faţă de ediţia din 2011, Raliul Aradului va avea mai puţine echipaje din Ungaria la start. Astfel, acum s-au înscris doar 33 de echipe, cu 14 mai puţine decât anul trecut. De la start nu vor lipsi Norbert Herczig, Miklos Kazar, Andras Hadik sau Robert Butor, câţiva dintre concurenţii de top din campionatul maghiar. Anul trecut, Raliul Aradului a fost câştigat de către Janos Toth, iar în întrecerea ce a contat pentru calendarul din România cel mai rapid a fost Valentin Porcişteanu.