12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialBebeluşii alăptaţi la sân sunt mai sănătoşi

Bebeluşii alăptaţi la sân sunt mai sănătoşi

Laptele matern este, incontestabil, alimentul ideal în primele luni de viaţă a copilului. Acesta conţine în cantităţi ideale toate substanţele necesare dezvoltării celui mic.

Alimentaţia copilului în primii trei ani îi influenţează sănătatea pentru toată viaţa. Medicii susţin unanim că un copil sănătos trebuie alăptat în primele şase luni de viaţă exclusiv la sân, deoarece laptele matern este singura hrană adaptată integral nevoilor unui prunc. După această vârstă, mamele trebuie să diversifice treptat alimentaţia bebeluşilor, dar să continue, în paralel, alăptarea. 

„Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Aşadar, copiii alăptaţi exclusiv la sân au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu”, spune dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar din păcate, nu sunt cunoscute de românce. Un studiu desfăşurat în 2011 de Institutul  pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, a arătat că doar jumătate din mamele din ţara noastră au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii, despre alăptare, cele mai puţine mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani şi femeile din mediul rural.

Doar 1 din 10 copii din România este alăptat la sân

În aceste condiţii, rata de alăptare exclusivă din ţara noastră este de 12,6%, una dintre cele mai mici din Europa. Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în următoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la un procent de 3,4%, un procent foarte mic.

„Experienţele nutriţionale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătăţii adultului. Există dovezi consistente că populaţiile sănătoase sunt acelea care au beneficiat de o nutriţie şi îngrijiri adecvate în perioada copilăriei timpurii – inclusiv perioada prenatală. Reputaţi analişti au evidenţiat faptul că insuficienţa investiţiei brute în mame şi copii, în special în perioadele copilăriei timpurii, constituie una dintre cele mai puternice motoare de creştere a inegalităţilor în interiorul şi între naţiuni”, susţine conf.univ. dr. Nicolae Suciu, manager IOMC.

Lipsă de informare

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare şi cele cu educaţie puţină înregistând cele mai mari procente, 15 şi respectiv, 17 %. De asemenea, conform aceluiaşi studiu, prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4 faţă de 9,8%.

„Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui”, a declarat dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. După această vârstă, mamele trebuie să diversifice alimen-taţia bebeluşilor, dar să continue, în paralel, alăptarea până la 2 ani.  

Beneficiile alăptării pentru copil

  Laptele matern este întotdeauna proaspăt, steril şi la temperatura optimă.

 Laptele matern îl fereşte pe sugar de alergii şi de boli (răceli, diaree, boli infecţioase), datorită anticorpilor pe care acesta îi conţine.

 Alăptarea ajută la creşterea dinţişorilor şi la dezvoltarea abilităţii de a mesteca.

 Efortul de a suge îi antrenează muşchii feţei şi îi deschide drumul spre dezvoltarea vorbirii.

Beneficiile alăptării pentru mamă

 
Reduce riscul de cancer de sân, ovarian şi osteoporoză.

 Previne depresia postnatală.

 Este o formă naturală de contracepţie: femeile care alăptează exclusiv au şanse mici de a rămâne însărcinate.

 Stimulează oxitocina, hormon care determină contracţia uterului şi revenirea acestuia la dimensiuni normale.

 Ajută corpul să revină la greutatea dinaintea sarcinii, prin consumul de calorii şi scăderea depozitelor de grăsime.

Cercetătorii susţin că bebeluşii care sunt hrăniţi la sân au şanse mai mici să facă diabet sau să devină obezi la maturitate.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă