7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialDezastru în agricultură: toate culturile sunt compromise

Dezastru în agricultură: toate culturile sunt compromise

Procentul culturilor calamitate, din cauza secetei, este de 100% în foarte multe zone.

 

Anul acesta am avut cea mai mare secetădin ultimii ani, a afirmat şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) a judeţului Constanţa, Boris Parpală. În întreg judeţul, suprafaţa agricolă a fost afectată de lipsa precipitaţiilor şi căldura excesivă. Putem afirma cu certitudine că aproape toate culturile din judeţul nostru au fost distruse de secetă şi că procentul culturilor calamitate este de 100% în foarte multe zone.

Spre exemplul, la Istria, Săcele, Vulturu, Mihai Viteazu, Hârşova, culturile sunt compromise în totalitate. Nu mai poate fi salvat absolut nimic. Spre exemplu, suprafaţa totală însămânţată la rapiţă este de 50.065 hectare, orz 25.045 hectare, orzoaică de toamnă 28.520 hectare, grâu- 181.842 hectare etc. Aici, avem 115.000 hectare afectate, dintr-un total de 88.986 hectare asigurate, ceea ce indică un grad de dăunare de 100%.

Tot la floarea soarelui, alte 114.184 hectare sunt afectate în procent de doar 30%, în zona de sud a judeţului, precum Amzacea, Topraisar. Din nefericire, nu se mai poate face nimic pentru a salva ceva. „Dacă nu a plouat, oamenii se gândesc deja să recolteze ce-a mai rămas pe câmp. În aceste condiţii, agricultorii vor strânge şi floarea soarelui, dar şi porumbul şi aşteptăm de la minister despăgubiri pentru cei care au culturile asigurate, adică 80% şi 50% pentru cei neasiguraţi.

La ora actuală, cel mai prost stăm la culturile de floarea soarelui, porumb, grâu şi rapiţă”, a declarat Boris Parpală. Prin urmare, este clar că vom asista cât de curând la o explozie a preţurilor la pâine şi a altor produse de panificaţie şi nu numai. Este posibil ca populaţia să nu simtă foarte mult ceea ce se va întâmpla, deoarece în alte ţări a plouat şi se vor face cu siguranţă importuri, însă vor exista producători care vor intra în faliment, întrucât ei au investit sume importante pentru înfiinţarea culturilor pe care le-au pierdut. 

Zonă calmitată

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa efectuează o monitorizare completă a situaţiei generată de secetă, pentru informarea Ministerului Agriculturii, în încercarea de a declara judeţul ca zonă calamitată. Aceasta ar fi o soluţie pentru ca agricultorii să mai recupereze câte ceva din pagubele suferite.

Cele mai citite

Declarația de avere a lui Călin Georgescu: simplitate și transparență financiare

Călin Georgescu nu are datorii, iar veniturile sale provin exclusiv din activitatea didactică Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul BEC, Călin Georgescu arată tuturor...

Rezultate finale din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024: Călin Georgescu și Lasconi merg în turul doi

Conform datelor publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente (prezenta.roaep.ro), după centralizarea a 100% din procesele verbale (20.059), rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale sunt...

Horoscop 26 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să rămână calme și receptive

Ziua de 26 noiembrie 2024 aduce energii astrale intense, pregătite să influențeze fiecare zodie în mod unic. Descoperă ce rezervă această zi pentru zodia ta...
Ultima oră
Pe aceeași temă