Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian îl atacă pe preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, despre care afirmă că n-a cerut actualizarea listelor, ci listele actualizate.
”Ultimele comunicate ale Curţii Constituţionale, semnate de preşedintele Augustin Zăgrean, ne-au cufundat într-o ceaţă atât de groasă, încât poţi s-o tai, ca pe pâine, cu cuţitul. Aflăm că cineva a falsificat actele Curţii, atât în corespondenţa cu Guvernul, cât şi în transmiterea la Monitorul Oficial.
Cu toate acestea Parchetul nu cercetează să vadă cine e persoana respectivă. În cazul chestorului Manoloiu, Parchetul a făcut, vorba secretarului de partid de pe vremuri, duminică normală de lucru şi l-a pus sub învinuire în numai două zile, la ordinul, e drept, al preşedintelui suspendat. Cum de preşedintele suspendat ameninţă cu „domnule chestor” pe cineva care n-a măsluit nimic, ci doar a recunoscut o stare de fapt pe care o cunoaşte întreaga Românie, dar nu ameninţă cu „domnule asesor” pe un prezumtiv măsluitor de la Curtea Constituţională? Poate pentru simplul fapt că asesorul respectiv nu există, căci, altminteri, cercul suspecţilor fiind extrem de restrâns, Parchetului nu i-ar trebui mai mult de o oră să-l găbjească.
Spune, aşadar, Augustin Zăgrean, în augusta sa înţelepciune, că n-a cerut actualizarea listelor, ci listele actualizate. Adică nu aducerea listelor cu picioarele pe pământ, ci pe acelea înţesate cu morţi, cu buletine expirate, cu persoane aflate sub interdicţia de a vota ori risipite în cele patru vânturi. Poate că e aşa cum spune augustul judecător.
Dar. Augustia Voastră, dacă nu voiaţi decât listele, aşa cum erau ele la 29 iulie, pentru ce aţi pus termen 12 septembrie ?!? Aţi văzut că Parchetului i-a fost destul o noapte ca să preia listele electorale. Dumneavoastră de ce v-ar fi trebuit patruzeci de zile? Credeţi că documentele se transportă cu ştafeta, din om în om, precum flacăra democraţiei?”, scrie Varujan Vosganian pe blogul personal într-un text publicat miercuri.
Cu alte cuvinte, continuă liderul PNL, ”ne spune preşedintele suspendat precum şi nesuspendaţii săi lăudători, Curtea Constituţională doreşte listele în baza cărora s-a votat. Din ce motiv, ne e greu să înţelegem. Mai degrabă Curtea ar trebui să dorească să ştie câte persoane decedate sunt pe listele acelea, ori câte altele, neavând cărţi de identitate valide, nu aveqau dreptul de a vota la data referendumul. Cum să calculezi cvorumul de vot cu persoane care, din proprie voinţă, nu şi-au reînnoit cartea de identitate şi, în consecinţă nu pot vota? Cum să calculezi cvorumul cu persoane cărora, aflându-se în străinătate la sute de kilometri de orice urnă de vot, nu le garantezi condiţiile de a vota? Cui foloseşte această ficţiune?”.
”Ca ordin de mărime, aflu, din discuţiile cu primarii, că aproape o jumătate de milion de persoane decedate se găsesc, în continuare pe listele electorale permanente. Numărul persoanele cu acte de identitate expirate, dintre care o parte aflate în strănătate, se ridică la peste 600 de mii. Cetăţenii cu interdicţie juridică de a vota, din motive penale sau medicale, sunt de ordinul miilor, dacă nu a zecilor de mii. Cetăţenii români aflaţi în celelalte ţări ale Uniunii Europene, dintre care nu votează decât două-trei procente, sunt de peste două milioane (numai în Italia şi Spania, ni se spune, sunt 1,7 milioane de romani inregistrati oficial). Nu mai vorbesc de zecile de mii de SUA şi Canada care se află la mare distanţă de orice urnă de vot şi care, chiar şi să vrea, n-au unde să voteze. Ce fel de cvorum este acesta? Cum putem decide destinul a 19 milioane de români cu domiciliul ţară şi a 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu (88% din totalul votanţilor) umflând listele cu decedaţi, păstrând pe liste persoane care, în ziua votului, nu au dreptul să voteze?”, mai scrie Vosganian.
Vicepreşedintele accentuează că nimeni nu doreşte să răpească românilor aflaţi în străinătate dreptul de vota: ”Nu cred că vreun român domiciliat în străinătate s-ar simţi jignit că nu e inclus în listele electorale, câtă vreme se poate înscrie oricând pe ele, dacă doreşte acest lucru”.
”Destinul României aparţine, într-un fel sau altul, tuturor cetăţenilor ei, oriunde s-ar afla. Cei care doresc să decidă asupra viitorului acestei ţări, trebuie să se exprime. Democraţia permite cu prisosinţă acest lucru. La referendum au votat peste un milion de români care n-o mai făcuseră de mult. Vă imaginaţi ce demobilizator sună pentru aceşti oameni să afle că dacă stăteau acasă, influenţa lor era mai mare asupra rezultatului referendumului, decât dacă s-au ostenit să meargă la vot.
Înţeleg că preşedintele suspendat doreşte să se întoarcă la Cotroceni, purtat pe umeri de un cvorum de 18,3 milioane de români în care se amestecă, de-a valma, vot şi boicot, vii şi morţi, prezenţi şi absenţi. Toţi cei care socotesc firesc acest lucru urăsc prea mult, ca să mai aibă şi timpul de a iubi această ţară”, conchide Vosganian.