Federaţia Română de Judo condamnă „atacurile nedemne” lansate împotriva Alinei Dumitru şi le solicită lui Victor Ciutacu şi Mircea Badea să ceară sportivei „scuzele cuvenite”, după ce aceştia ar fi jignit-o prin intermediul unei reţele de socializare, relatează Mediafax.
Federaţia Română de Judo (FRJ) îşi arată, într-un comunicat publicat, miercuri, pe site, susţinerea faţă de Alina Dumitru şi condamnă folosirea declaraţiilor făcute de sportivă la Londra în confruntarea politică din ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Federaţia Română de Judo îşi exprimă dezaprobarea cu privire la transformarea unui mare succes înregistrat de sportul românesc la cea mai importantă competiţie internaţională într-un subiect ieftin de campanie electorală, şi îşi arată susţinerea faţă de Alina Dumitru, sportiva care a căzut victimă acestei campanii”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, sportiva a fost supusă, într-unul din cele mai importante momente ale vieţii sale, când tocmai cucerise medalia olimpică de argint, unor întrebări „nepotrivite”, privind eventualele mesaje de felicitare primite de la oameni politici şi dacă a votat la referendum, iar răspunsurile ei, deşi „lipsite de orice conotaţie partizană, de critici ori aprecieri subiective”, au fost ulterior scoase din context.
„Aşa am putut afla, din gura şi condeiele unor cunoscuţi formatori de opinie din ţară, precum Victor Ciutacu şi Mircea Badea, epitete jignitoare şi intepretări nefericite, potrivit cărora «snoaba» Alina Dumitru s-ar fi simţit «vexată» de lipsa unor felicitări de la înalţii oficiali ai statului, şi ca atare, «ofuscată», s-ar fi răzbunat refuzând să participe, prin vot, la consultarea populară de duminică. Nimic mai fals, nimic mai degrandant, nimic mai mitocănesc decât o asemenea interpretare!”, consideră FRJ.
Federaţia de Judo condamnă „atacurile nedemne” lansate împotriva medaliatei olimpice şi pretinde autorilor lor „să-şi revizuiască atitudinile şi să ceară scuzele cuvenite acestei victime nevinovate”.
„De asemenea, solicităm întregii prese româneşti să se abţină de la a prezenta, în mijlocul unei competiţii de asemenea nivel, sportivii români prezenţi la Olimpiadă altfel decât ceea ce sunt, şi anume ambasadori oneşti ai României la cea mai înaltă confruntare sportivă”, se mai arată în comunicat.
FRJ mai arată că performanţele Alinei Dumitru de la Jocurile Olimpice „ţin de valori şi standarde universale”, cum sunt fair play-ul sau respectul faţă de adversar, ce nu pot fi asociate unor valori de conjunctură, politice.
În acest context, FRJ consideră „degradant şi condamnabil” actul de a deturna „un rezultat de răsunet al României într-o dispută politico-mediatică josnică”.
„Subliniem, în final, că la Olimpiadă, Alina Dumitru nu a pierdut medalia de aur, cum consemnează asemenea «lideri de opinie» din ţară, ci a câştigat medalia de argint, una de prestigiu, confirmându-şi valoarea într-o competiţie tot mai disputată, pe fondul dezvoltării explozive a judo-ul mondial din ultimii ani şi a concurenţei acerbe. Căci, dincolo de părerile bune ale fiecăruia despre sine, ştim cu toţii că una e a fi campion olimpic, şi cu totul altceva să fii fruntaş la Daciada unei prese părtinitoare şi servile, dintr-o ţară care încă îşi caută reperele democratice”, se mai precizează în comunicatul FRF.
Presa a relatat că Mircea Badea şi Victor Ciutacu ar fi ironizat-o şi jignit-o, prin intermediul reţelei de socializare Twitter, pe Alina Dumitru, câştigătoare a unei medalii de argint la Olimpiada de la Londra.
Sportiva declara, duminică, pentru MEDIAFAX, că nu a votat la referendum, la Londra, deoarece nu o interesează situaţia politică, şi a subliniat că în urmă cu patru ani, după aurul de la Beijing, a fost sunată de preşedintele Traian Băsescu, iar de data aceasta nu a mai sunat-o nimeni.
Campioana olimpică la judo în 2008, Alina Dumitru, a obţinut, sâmbătă, medalia de argint a categoriei 48 de kilograme, aceasta fiind prima medalie a delegaţiei României, la JO de la Londra.