Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi pentru Mediafax, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului, relatează Mediafax.
Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân „în acelaşi cadru” şi vor demisiona după „rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului” institutului.
Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat pentru Mediafax reprezentanţii ICR.
Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.
Horia Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.
Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii consiliului de conducere.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că OUG nr. 27/ 2012 este constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.
Patapievici a declarat, marţi, pentru Mediafax că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.
Patapievici a subliniat că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituţiei, care trece „de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de „identitatea naţională a românilor” de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.
Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.
Citeşte şi Institutul Cultural Român, în pragul colapsului