13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensiile şi salariile promise au fost asigurate prin tăierea investiţiilor

Pensiile şi salariile promise au fost asigurate prin tăierea investiţiilor

Cheltuielile de capital (investiţiile statului) s-au cifrat în iunie la 1.089 milioane lei, de aproape trei ori mai puţin decât în luna corespunzătoare din 2011. Statul a plătit în schimb dobânzi tot de aproape trei ori mai mari, de la 1.089 milioane lei la 2.998 milioane lei.

Ministerul Finanţelor Publice şi ministrul Florin Georgescu au anunţat zilele trecute execuţia bugetului consolidat pe prima jumătate a acestui an. Rezultatele sunt mult mai bune decât cele de anul trecut, susţine ministrul. El a zugrăvit un peisaj aproape roz asupra primelor şase luni.

Bugetul general consolidat a înregistrat după primele şase luni un deficit de 1,12% din PIB, pe fondul unui excedent de 400 de milioane de lei în iunie, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

Potrivit lui, şi ponderea veniturilor în PIB a crescut în primul semestru faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 14,8% la finele lunii iunie la 15,3% la sfârşitul primului semestru din acest an.

„Înregistrăm un deficit de 1,12% din Produsul Intern Brut, mai mic decât la finele lunii mai, când era 1,19% din PIB, ceea ce înseamnă că în luna iunie am înregistrat un excedent bugetar de 400 milioane lei. Veniturile, ca pondere în PIB, sunt mai mari la finele semestrului unu din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului anterior, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 15,3% din PIB faţă de 14,8% din PIB la 30 iunie 2011″, a spus Georgescu la Guvern.

Ministrul Finanţelor a punctat că şi cheltuielile au fost mai mici cu 0,3 puncte procentuale, respectiv 16,4% din PIB faţă de 16,7% din PIB.

„Cu toate acestea, au crescut cheltuielile de investiţii, ceea ce este un element pozitiv, un element de natură să ne dea încredere. Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul că am încasat venituri mai mari decât cele prognozate, reflectând o bună evoluţie a ramurilor care creează Produs Intern Brut, ceea ce ne face să avem certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%”, a adăugat Florin Georgescu.

Tăierea investiţiilor explică „succesul”

Potrivit datelor preliminare din lunile mai şi iunie din cei doi ani, volumul cheltuielilor de capital efectuate de stat au suferit o cădere masivă luna trecută faţă de perioada corespunzătoare din 2011. Desigur, poate fi vorba şi de o reducere a unor cheltuieli inutile şi supradimensionate efectuate de fosta guvernare, precum cele cu pârtii de schi, bazine de înot etc., dar şi de amputarea unor proiecte importante de investiţii, precum cele ale Companiei Naţionale de Autostrăzi.

Ziarul România liberă a relatat zilele trecute că există riscul blocării mai multor proiecte finanţate din credite ale băncilor europene din cauza inexistenţei în buget a sumelor necesare confinanţării.

Revenind, dacă la finele lunii mai 2011 cheltuielile de capital erau de 5.084 milioane lei, iar la sfârşitul lunii iunie 2011 erau de 8.082 milioane lei, ceea ce înseamnă cheltuieli la acest capitol de 2.998 milioane lei în iunie 2011, indicatorul a scăzut la 1.089 milioane lei în iunie 2012 (adică 7.877 milioane lei la finele lui iunie 2012, faţă de 6.788 milioane lei la sfârşitul lunii mai 2012), adică de aproape trei ori mai puţin faţă de luna corespunzătoare din 2011. Scăderea a fost atât de puternică încât a tras în jos întregul semestru. În primele şase luni cheltuielile de capital s-au diminuat cu 0,8% faţă de perioada corespunzătoare din 2011, în condiţiile în care crescuse cu 29,1% în ianuarie-iunie 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Identic au scăzut şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă, cu 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Economiile statului sunt necesare deoarece acesta va trebui să găsească bani necesari pentru majorarea promisă a pensiilor şi salariilor, în condiţiile în care nu există o creştere economică susţinută, care să aducă resurse bugetare suplimentare. 

1,08 miliarde lei, doar atât a investit statul în iunie 2012, respectiv  36% din valoarea investiţiilor făcute în iunie 2011.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Guvernul a semnat contractele pentru două stadioane și un patinoar!

Proiectele pentru noile stadioane din Constanța și Pitești, precum și pentru patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe au primit undă verde, prin semnarea contractelor la...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...
Ultima oră
Pe aceeași temă