10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialPDL filmează referendumul

PDL filmează referendumul

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a anunţat că va instala camere video care vor monitoriza toate clădirile în care funcţionează secţii de votare.

O nouă premieră în politica românească apare la Cluj. PDL Cluj va instala camere de luat vederi la intrarea în clădirile în care funcţionează secţiile de votare. Anunţul a fost făcut de preşedintele organizaţiei clujene a Partidului Democrat-Liberal, deputatul Daniel Buda. El a declarat că a făcut un apel la toţi membrii de partid care au camere de filmat să participe la această acţiune. „Vom cumpăra trepiede şi vom instala camerele de filmat încă de la deschierea urnelor, de la ora 6.00 dimineaţa, şi până când se va încheia referendumul.

Daniel Buda a afirmat că această măsură este necesară pentru că are informaţii că referendumul ar putea fi fraudată. Imaginile înregistrate vor putea fi folosite şi pentru numărarea efectivă a celor care votează, dar şi pentru eventuala identificare a celor care vor încerca să voteze de mai multe ori. În judeţul Cluj există 611 secţii de votare. Liderii PDL au cerut Guvernului să mute camerele video folosite la supravegherea bacalaureatului în secţiile de votare, însă guvernanţii au refuzat să permită acest lucru. „Nu înţeleg de ce s-au putut folosi camere video la alegerile prezidenţiale din anul 2009, în secţiile speciale, iar acum, când avem de 10 ori mai multe camere, dacă le luăm în calcul şi pe cele folosite la examenul de bacalaureat, nu le putem utiliza”, a spus primarul Clujului, fostul premier, Emil Boc.

Prefectura consideră acţiunea ilegală

Declaraţiile liderilor PDL Cluj au stârnit reacţia prefectului de Cluj, Ioan Vuşcan, şi a subprefectului, Mihnea Iuoraş. Subprefectul a declarat că, în opinia sa, această iniţiativă încalcă legea referitoare la protecţia datelor personale.

„Imaginea unei persoane intră în categoria datelor personale, iar oamenii au dreptul să îşi protejeze imaginea”, spune Mihnea Iuoraş. El a mai declarat că, dacă vor exista persoane care vor filma secţiile de votare, vor exista poliţişti ori jandarmi care vor întocmi procese verbale de constatare, iar aceste procese verbale vor putea fi folosite ca probe în eventualele procese pe care le pot intenta cei care se simt lezaţi, a precizat subprefectul Mihnea Iuoraş.

La rândul său, prefectul Ioan Vuşcan a afirmat că, potrivit preverilor legale, filmatul în secţiile de votare este strict interzis. El a adăugat că a luat deja toate măsurile pentru buna desfăşurare a referendumului. Ioan Vuşcan a adăugat că, şi în opinia sa, filmarea referendumului este ilegală, pentru că poate fi interpretată ca o măsură de intimidare, care poate afecta libertatea constituţională a unei persoane de a-şi exercita dreptul de vot. „Noi avem datoria de a asigura buna desfăşurare a referendumului, aşa că vom lua toate măsurile necesare pentru a ne atinge acest obiectiv”, a mai declarat prefectul Clujului, Ioan Vuşcan.

Poliţiştii şi jandarmii, mobilizaţi

Prefectul Clujului, Ioan Vuşcan, a semnat ordinul prin care sunt mobilizaţi poliţiştii şi jandarmii care vor asigura ordinea publică şi buna desfăşurare a referendumului. El a anunţat că vor fi mobilizaţi 984 de jandarmi şi poliţişti. Aceştia vor intra în dispozitiv de sâmbătă după-amiază şi vor ieşi abia atunci când se va încheia procesul electoral.

 

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă