25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportReferendum după regulile USL. Ce urmează?

Referendum după regulile USL. Ce urmează?

Anticipând parcă deciziile nefavorabile pe care avea să le ia Curtea Constituţională, liderii PDL şi Traian Băsescu s-au hotărât să meargă pe varianta boicotării referendumului. Simpatizanţii vor fi sfătuiţi, aşadar, să nu meargă la vot, pentru ca referendumul să nu fie validat. Totuşi, o mare necunoscută o constituie „procedura de urmat” asupra căreia şi-a rezervat Parlamentul dreptul să se pronunţe.

 

Din cele patru sesizări depuse de PDL şi asupra cărora s-au pro­nun­­ţat ieri judecătorii Curţii Constituţionale, doar una a fost admisă: cea referitoare la dreptul Guvernului de a decide, în locul Parlamentului, intervalul de desfăşurare a referendumului. În schimb, modificarea adusă Legii referendumului (nr. 3/2000), potrivit căreia urnele vor sta deschise de la 7 dimineaţa până la 11 noaptea, a fost găsită constituţională de CCR. Tot constituţională a fost găsită şi decizia ca această modificare de legislaţie să se aplice chiar începând cu referendumul din 29 iulie (în condiţiile în care modificarea a fost operată nu mai departe de săptămâna trecută, adică la zile bune după declanşarea procedurii de suspendare).

Nu în ultimul rând, Curtea a respins sesizarea PDL privind art. 3 din Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 2012, articol care lasă Parlamentului o portiţă în cazul în care referendumul nu este validat. Mai precis, articolul men­ţio­nat spune că „în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.

USL păstrează secretul asupra „procedurii”. Un nou referendum?

Juriştii USL chestionaţi de RL asupra „procedurii de urmat” au încercat să acrediteze ideea că sintagma nu ar ascunde nimic subversiv. „Nu ne-am gândit la ceva special. Aşa a fost trecut şi în hotărârea de la referendumul din 2007. Este o formulă pur şi simplu”, ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Potrivit acestuia, sintagma s-ar referi doar la obligaţia Parlamentului de a lua act de decizia CCR de invalidare a referendumului. Un răspuns la fel de ambiguu ne-a fost oferit şi de social-democratul Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice din Senat: „Formularea de acolo înseamnă că, în funcţie de rezultat, instituţiile statului vor funcţiona în continuare şi noi, Parlamentul, vom decide”. Întrebat ce mai poate decide Parlamentul în cazul invalidării referendumului, senatorul şi-a nuanţat declaraţia: „Ultimul act în procedura referendumului aparţine Curţii Consti­tu­ţionale. De aici încolo, nimeni nu mai are de făcut nici o obiecţiune, fie că ne place, fie că nu ne place”.

Dinspre USL, pe surse, este invocată însă chiar şi posibilitatea convocării unui nou referendum, în cazul în care cel de pe 29 iulie nu ar ieşi aşa cum doresc liderii Uniunii.

Boicotul PDL

După cum era aşteptat, Colegiul Director al PDL a decis ca democrat-liberalii să meargă pe varianta boicotării referendumului. Prin urmare, pedeliştii vor îndemna oamenii să nu se ducă la urne pentru „a nu legitima lovitura de stat” operată de USL. PDL nu-şi retrage însă reprezentanţii din secţiile de vot şi va avea grijă să monitorizeze atent cum decurge votul.

Potrivit unor surse democrat-liberale citate de rtv.net, repre­zen­tanţii PDL în secţiile de votare vor transmite către centru, din două în două ore, numărul celor care s-au prezentat la urne. „Dacă e nevoie, vor sta în faţa secţiei şi vor număra fiecare om care intră”, au precizat sursele citate.

Până la referendum, democrat-liberalii vor încerca şi să pună presiune pe Guvernul Ponta în sensul revenirii la regulile de desfăşurare a referendumului din 2009: cei care votează la secţiile speciale să fie nevoiţi să completeze declaraţii pe proprie răspundere cum că nu au votat şi în altă parte, iar rezultatul numărării lor să fie trecut în procese-verbale separate. Dacă Executivul nu va ţine cont de aceste solicitări, liderii PDL sunt decişi să nu recunoască votanţii de pe listele suplimentare.

Reprezentanţii USL au reacţio­nat la decizia de boicotare cu apre­cieri extrem de dure. „Nu pot decât să salut faptul că legenda lui «Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului» a ajuns la final. Astăzi, Băsescu este un laş, un mincinos şi – ca să citez din decizia Curţii Constituţionale care spune că participarea la vot este un act de responsabilitate – un iresponsabil care a distrus România în aceşti ultimi opt ani”, a apreciat premierul Victor Ponta. Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a arătat că „boicotul este o atitudine laşă”.

Evident, însă, nici unul dintre reprezentanţii USL nu a explicat de ce atunci când USL a boicotat luni bune şedinţele Parlamentului, blocând activitatea celor două Camere, nu era vorba tot de laşitate, ci de o manifestare democratică. 

Cele mai citite

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă