6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialBoicotul NU salvează democraţia. De ce trebuie să mergem la vot pe...

Boicotul NU salvează democraţia. De ce trebuie să mergem la vot pe 29 iulie

Luni seară, Traian Băsescu a redevenit muritor. Preşedintele ales al românilor, cel care luptă pentru statul de drept, independenţa Justiţiei şi valorile europene, a ajuns un simplu politician care, ca mulţi alţii, luptă să-şi păstreze scaunul. Este boicotul unui referendum singura soluţie pentru salvarea democraţiei?

Suspendarea preşedintelui, pentru motive mai degrabă inventate, a reprezentat un atac la democraţie care a trezit îngrijorarea atât a instituţiilor europene cât şi a unei bune părţi din populaţia României. În aceste condiţii, apelul făcut de Traian Băsescu prin care îi chema la vot pe toţi cei care cred că USL a făcut un abuz a fost cât se poate de legitim. Chiar dacă astfel, având în vedere sondajele, părea că preşedintele îşi pregăteşte mai degrabă sinuciderea (spectaculoasă) decât supravieţuirea politică. În plus, această tactică se potrivea ca o mănuşă profilului lui Traian Băsescu- politicianul dispus să se ia de gât cu toată lumea pentru a-şi impune punctul de vedere, deşi aparent şansele sunt de partea adversarilor. Chiar dacă s-ar fi întors la Cotroceni datorită absenteismului şi nu a votului cetăţenilor, Băsescu şi-ar fi putut relansa cariera. Curajul face uneori minuni chiar şi în politică.

Mărturisesc că l-am admirat pe Băsescu pentru decizia luată, în ciuda faptului că mulţi apropiaţi ai preşedintelui şi unii lideri PDL au spus imediat după suspendare că varianta cea mai sigură ar fi ca referendumul să fie invalidat prin neparticipare.

Luni seară, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1, Traian Băsescu a ales totuşi să-şi  distrugă imaginea de luptător împotriva Sistemului (care i-a adus două mandate) şi ne-a spus explicit că ar prefera „victoria la masa verde”, pe care până ieri o dispreţuia. „Numai boul este consecvent”, şi-a explicat Băsescu schimbarea de atitudine, invocând suspiciunile (poate întemeiate) că USL pregăteşte o fraudă masivă prin care să crească artificial numărul celor prezenţi la urne.

Această schimbare de atitudine le va lăsa însă multora un gust amar.

Primii care se pot simţi jigniţi sunt cei care au crezut în apelul preşedintelui şi s-au hotărât să meargă la vot pe 29 iulie, mulţi din concediu, pentru a sancţiona astfel acţiunea mizerabilă a USL. Cu această ocazie, am fi aflat câţi dintre români au încredere în instituţiile europene- care i-au tras de urechi pe liderii USL pentru acţiunile lor, câţi dintre români mai cred în statul de drept- care a fost serios zdruncinat în ultimele zile de aceiaşi lideri USL şi câţi sunt mai degrabă dispuşi să plece urechea la explicaţiile lui Ponta şi Antonescu.

La fel de jigniţi pentru decizia de boicotare a referendumului se pot simţi însă şi cei care vor să mergă la urne ca să voteze pentru DEMITEREA preşedintelui. Democraţia presupune o luptă dreaptă, corectă, în care, de regulă, câştigă cel ce primeşte cele mai multe voturi. Or, Băsescu le sugerează clar adversarilor săi: „Nu contează cât de mulţi sunteţi pentru că votul vostru oricum nu va conta dacă noi invalidăm referendumul!” Da, e adevărat că această atitudine vine în contextul în care cei care au acţionat primii incorect sunt chiar liderii USL. Are însă dreptul Traian Băsescu, preşedintele tuturor românilor, să se răzbune pe o bună parte din populaţie pentru ticăloşia unor politicieni de la PSD şi PNL?

Apelul la boicotarea referendumului poate ascunde şi un calcul meschin. Cum mulţi români nu vor merge oricum la vot, deoarece nu înţeleg, nu-i interesează sau nu văd nici o miză la acest referendum, Băsescu îi va putea amesteca pe aceştia cu propriii susţinători. „Nu au votat pentru demitere, deci sunt de partea mea!”.

În ciuda apelului făcut atât de preşedinte, cât şi de PDL pentru boicotarea referendumului, românii ar trebui să-şi spună totuşi punctul de vedere pe 29 iulie. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât mai bine, pentru că din acest moment miza reală nu mai este demiterea preşedintelui. Oamenii trebuie să arate pe 29 iulie că ştiu şi vor să-şi exercite un drept fundamental şi democratic. Indiferent de interesele unui politician sau altul şi, chiar, indiferent de costuri.

 

P.S. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a manifestat public îngrijorarea pentru democraţia din România. Ce ar trebui să înţeleagă românii care au încredere în instituţiile europene din atitudinea lui Barosso? Că pe 29 iulie trebuie să meargă să bea o bere, lăsându-i pe „ceilalţi” să se agite cu referendumul? Puţin probabil.  

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

România și alte șase state UE cer sprijin pentru industria auto, afectată de normele privind emisiile de CO2

Încălcarea limitelor emisiilor de CO2 ar putea genera amenzi de sute de milioane de euro pentru producătorii auto România, alături de Italia, Polonia, Bulgaria, Cehia,...

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar. Potrivit celui mai recent sondaj,...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă