2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCheltuieli nejustificate la companii de stat:bijuterii de zeci de mii de euro...

Cheltuieli nejustificate la companii de stat:bijuterii de zeci de mii de euro la Oil Terminal

Companiile din subordinea Ministerului Economiei au făcut în ultimii ani cheltuieli nejustificate, un exemplu fiind Oil Terminal, care a plătit zeci de mii de euro pe bijuterii, ace de cravată, butoni de aur, un ceas de aur şi vinuri de colecţie, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, potrivit Mediafax.

El a anunţat totodată anularea unei licitaţii „cu dedicaţie”.

Chiţoiu a prezentat concluziile unui audit privind activitatea ministerului şi a companiilor din subordine în perioada 2009-2011.

La cea mai mare parte a companiilor au fost identificate cheltuieli care au încălcat procedurile legale de achiţie şi au prejudiciat patronomiul companiilor, a spus el.

La preluarea mandatului Chiţoiu a solicitat Ministerului de Finanţe verificări pentru toate companiile şi sucursalele acestora din portofoliul Ministerului Economiei privind procedurile de achiziţie şi modul de administrare a patromoniului şi gestiunea economică.

Până în prezent Ministerul de Finanţe a prezentat rezultatele pentru 18 companii şi sucursale.

În cazul Oil Terminal Chiţoiu a precizat că au fost contractate plăţi nejustificate şi cheltuieli efectuate în interes personal din banii companiei de către fostul manager, în perioada 2009-2010. Astfel, în urma verificării s-a constatat că au fost plătiţi 26.482 lei pentru bijuterii, 6.646 lei pentru obiecte din aur, butoni şi ace de cravată, 1.859 euro pentru un ceas de aur, 23.000 de lei pentru vinuri de colecţie, 2.574 euro pentru parfumuri şi 10.000 de lei pentru genţi de damă.

În plus, au fost descoperite cheltuieli nejustificate cu case de avocatură în valoare de 852.000 de lei.

„Sumele cheltuite nejustificat vor fi imputate persoanelor responsabile”, a spus Chiţoiu.

El a arătat că pe lângă cheltuieli nejustificate au fost constatate deficienţe de natură fiscale.

Pe de altă parte, ministrul a spus că a anulat o licitaţie în valoare de 7,7 milioane de lei, aprobată în 2011 şi câştigată de firma Ecoinvest Deva pentru lucrări de închidere, punere în siguranţă şi ecologizare a unui obiectiv minier din Caraş Severin.

„Procedura de licitaţie şi documentaţia de licitaţie au fost întocmite deficitar şi cu dedicaţie”, a spus el.

MECMA a derulat şi un audit pentru autoritatea de management a programului de fonduri europene pe care îl gestionează, POST CCE.

Chiţoiu a arătat că autoritatea de management are mari întârzieri în evaluarea proiectelor şi în contractare.

În prezent există 4.534 de proiecte neevaluate şi alte 494 în etapa de contractare, toate în valoare de 2,4 miliarde de euro.

„Este posibil ca în perioada următoare CE să ne întrerupă cererile de rambursare ca urmare a deficienţelor constatate de autoritatea de audit. În prezent, pe o serie de sesizări se află în control şi DLAF şi OLAF”, a spus ministrul.

El a precizat că de la preluarea conducerii MECMA au fost luate unele măsuri precum crearea unei structuri de verificare a procedurilor de achiziţii publice, simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare şi un manual al beneficiarului.

Chiţioiu speră că în urma acestor măsuri termenul de întrerupere a plăţilor să fie cât mai scurt.

În perioada mandatului său au fost semnate contracte de 457 milioane euro şi s-au realizat rambursări de 34 milioane euro.

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă