UPDATE 15.00: Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe.
UPDATE 14.30: Preşedintele Partidului Social Democrat a precizat, vineri, că decizia Curţii Constituţionale a României de a declara constituţională legea privind eleiminarea celor 102 taxe nefiscale este o dovadă că cei care au atacat aceste proiecte au avut doar miză electorală, deoarece ”ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional”.
UPDATE 13.15: Curtea Constituțională a României (CCR) a decis vineri că este constituțională legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, după ce a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis.
Curtea Constituţională va dezbate, vineri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care se urmăreşte eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, după ce dosarul a fost amânat în şedinţa de miercuri, scrie News.ro. Sesizarea a fost făcută în luna noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la început de judecători pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare, dar decizia a fost amânată pentru vineri.
Şeful statului a precizat că legea eliminării celor 102 taxe nefiscale ar încălca normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.
Preşedintele acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.
Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite. Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.