5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăTechLaserul de la Măgurele a devenit celebru în Germania

Laserul de la Măgurele a devenit celebru în Germania

În cadrul programului „Extreme Light Infrastructure” (ELI), cel mai puternic laser din lume este amplasat în România, subliniază un articol publicat, acum câteva zile, pe site-ul german www.deutschlandfunk.de.

„Acest proiect de miliarde de euro, finanțat de UE, este foarte binevenit acolo, inclusiv pentru a preveni plecarea cercetătorilor din România”, menționează articolul publicat în Germania.

Astfel, la Măgurele, lângă București, funcționează acum cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei. În acest amplasament, „un complex de clădiri nou, având în centru o imensă sală futuristică, găzduiește cel mai puternic laser din lume”.

Jurnaliștii germani au fost primiți în acest centru de cercetare de Nicolae Victor Zamfir (67 de ani), directorul instituției. Ca tânăr specialist, în anul 1990, imediat după căderea „Cortinei de Fier”, Zamfir a plecat în Occident, la Köln și în Statele Unite. Acum el conduce cea mai mare unitate de cercetare care a existat vreodată în Europa de Sud-Est, denumită ELI-NP.

„Visul nostru este să avem propriul nostru sistem de cercetare. Nu dorim doar să fim cercetători invitați, ci dorim să fim și noi gazde. Aici vrem să oferim comunității științifice un loc unde să funcționeze”, subliniază Nicolae Victor Zamfir.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...

Rolex majorează prețul ceasurilor cu până la 8%

În 2025, Rolex a început anul cu o creștere semnificativă a prețurilor pentru unele dintre cele mai populare modele ale sale, influențată de creșterea...

Pierderi record de locuri de muncă pe piața pieselor auto din Europa: peste 30.000 de concedieri în 2024

Pierderile de locuri de muncă în rândul producătorilor europeni de piese auto s-au dublat în 2024, ajungând la peste 30.000, potrivit unui raport realizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă