Raportul CE pe justiţie subliniază că, în cei cinci ani de la aderare, procurorul general al PICCJ a luat o serie de măsuri destinate să întărească managementul şi performanţele actului de urmărire şi că s-a înregistrat o creştere semnificativă în investigarea infracţiunilor de corupţie, este concluzia Parchetului asupra raportului, informează Mediafax.
Alte infracţiuni în cazul cărora s-a reţinut respectiva creştere sunt cele de contrabandă, evaziune fiscală şi criminalitate organizată, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
În comunicat se precizează că PICCJ a luat act de Raportul privind România publicat de Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care „prezintă în mod obiectiv evoluţiile Ministerului Public”.
„Raportul subliniază faptul că, de-a lungul celor 5 ani de la aderare, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat o serie de măsuri destinate să întărească managementul şi performanţele actului de urmărire. Astfel, preocupările au inclus, printre altele, adoptarea de strategii locale pentru combaterea, cu prioritate, a anumitor infracţiuni, introducerea unor criterii noi de evaluare mai concentrate pentru unităţile de parchet, crearea de reţele de procurori dedicaţi şi specializaţi, cursuri de pregătire vizând anumite domenii, precum şi elaborarea şi diseminarea celor mai bune practici”, se arată în comunicat.
Totodată, potrivit sursei citate, este menţionat, ca un plus, faptul că Ministerul Public s-a informatizat şi şi-a realizat propria reţea informatică. „Informatizarea permite un sistem de management al cauzelor, un sistem securizat de comunicaţii, dar şi acces direct la bazele de date necesare în activitatea investigativă. S-a constituit o bibliotecă virtuală, ce conţine o arhivă a jurisprudenţei parchetelor şi instanţelor de judecată, ghiduri de bune practici şi note de studiu care pot furniza un suport util pentru activitatea de urmărire penală”, precizează PICCJ.
La rândul său, sistemul de management al cauzelor asigură urmărirea dosarului şi furnizează informaţii manageriale, îmbunătăţind colectarea datelor statistice, în vederea întăririi monitorizării performanţei urmăririi penale, în ansamblul ei, arată PICCJ.
Raportul mai notează că procurorul general al PICCJ (Laura Codruţa Kövesi – n.r.) a propus în mod activ şi a sprijinit îndeaproape procesul de reformă legislativă, asigurând introducerea de prevederi în Legea Micii Reforme şi noile coduri, care sunt destinate să întărească eficienţa actului de urmărire.
„Reformele dezvoltate de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sunt apreciate în contextul implementării noilor coduri, iar preluarea poliţiei judiciare şi angajarea unor experţi tehnici şi ştiinţifici în cadrul Ministerului Public, se subliniază că sunt de natură să asigure sprijinul în realizarea urmării penale. Ca un rezultat al acestei abordări proactive a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a mai reţinut şi faptul că s-a înregistrat o creştere semnificativă în investigarea infracţiunilor de contrabandă, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi a infracţiunilor de criminalitate organizată”, se mai arată în comunicatul PICCJ despre raportul CE.
Raportul mai notează, conform sursei citate, propunerile făcute în decursul ultimilor cinci ani de procurorul general al PICCJ, în domeniul resurselor umane, care au fost, în parte, însuşite şi adoptate de către Consiliul Superior al Magistraturii, şi care au condus la reorganizarea schemelor de personal şi redistribuirea funcţiilor.
„Raportul reţine demersurile, în decursul celor 5 ani de la aderare, făcute de Ministerul Public pentru a îmbunătăţi investigaţiile financiare şi creşterea nivelului confiscării de bunuri şi bani proveniţi din infracţiuni. S-a menţionat, sub acest aspect, proiectul din anul 2010, finanţat de Uniunea Europeană, în care Ministerul Public şi experţi externi au efectuat analize de performanţă ale sistemului românesc. Recuperarea produselor obţinute din infracţiuni şi urmărirea spălării banilor au fost, de asemenea, domenii identificate, în mod expres, în cadrul raportului”, afirmă PICCJ.
Alte măsuri apreciate pozitiv privesc pregătirea procurorilor specializaţi şi a lucrătorilor de poliţie, dar şi introducerea de pregătire specializată în curricula stagiarilor de la Institutul Naţional al Magistraturii, realizată în baza unui proiect iniţiat de procurorul general.
„Ministerul Public va continua să implementeze măsurile deja adoptate pentru a contribui la îndeplinirea condiţionalităţilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, până la evaluarea totală a Comisiei ce urmează a se realiza în anul 2013. Procurorul general mulţumeşte tuturor procurorilor din Ministerul Public pentru eforturile constante depuse în vederea implementării masurilor dispuse şi îi asigură de tot sprijinul în activitatea lor”, se mai arată în comunicatul PICCJ referitor la raportul pe Justiţie.