Mona Dîrţu, directorul TVR Interactiv, a anunţat, marţi seară, că a decis să plece din Televiziunea Română, din cauză că de sâmbăta trecută nu mai are dreptul să ia decizii editoriale pentru noile site-uri ale televiziunii publice, potrivit Mediafax.
„Am decis să plec din TVR mai repede decât anticipam: de sâmbătă nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale pentru noile site-uri ale TVR (adică tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro şi site-urile de eveniment), aşa că am solicitat, începând de azi, întreruperea contractului de muncă”, a scris Mona Dîrţu pe pagina ei de Facebook.
Mona Dîrţu mai spune că nu ştie care sunt motivele deciziei luate în weekend de noul preşedinte-director general (PDG) al TVR. Ea se referă la faptul că, sâmbătă, reprezentanţii TVR au anunţat, într-un comunicat de presă, că prin decizia PDG al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu, Monica Ghiurco, redactor-prezentator în cadrul Departamentului Emisiuni Informative, Colectivul Producţie şi Editare Emisiuni Informative, va coordona din punct de vedere editorial producţia, postarea şi distribuirea de conţinut prin şi de pe site-urile TVR.
„Dl. Claudiu Săftoiu n-a discutat niciodată cu mine despre conţinutul editorial al site-urilor TVR. De altfel, singura discuţie pe teme editoriale pe care am avut-o vreodată cu managementul TVR a fost cea cu dl. Radu Călin Cristea, predecesorul actualului PDG, care mi-a pus spre sfârşitul lunii trecute, într-o după amiază de joi, două întrebări legate de site-ul construit de la zero, în doar câteva luni, de colegii mei Teodor Tita şi Alexandra Bădicioiu-Matei”, spune Mona Dîrţu.
Potrivit acesteia, prima întrebare pe care i-ar fi pus-o Radu Călin Cristea a fost „Cum a fost posibil ca tvrinfo.ro să publice ştirea privind acuzaţia de plagiat la adresa premierului Victor Ponta – ‘un subiect sensibil, de mare impact’, după cum l-a numit dl. Cristea – înainte ca eu să mă consult cu domnia sa?”. „Dl. Cristea nu ştia că nu are atribuţii editoriale”, spune Mona Dîrţu.
Ea mai spune că a doua întrebare care i-ar fi fost pusă de Radu Călin Cristea a fost „Care e sursa documentului ataşat ştirii – era vorba de fişierul PDF în care erau puse în oglindă, spre comparaţie, paragrafe din doctoratul premierului Victor Ponta şi paragrafe din alte lucrări?”. „Dl. Cristea ştia că nu se cuvine să pună o astfel de întrebare; nici n-a prea insistat, de altfel, să afle răspunsul”, mai spune Mona Dîrţu.
„Discuţia – la care au asistat doi colegi – nu s-a soldat, fireşte, cu nicio decizie. A doua zi, dl. Cristea a dat un comunicat de presă în care arăta că postul TVR Info şi site-ul tvrinfo.ro sunt două entităţi distincte”, mai spune Dîrţu, precizând că, ulterior, Cristea a dat o declaraţie de presă în care s-a referit la „autonomia editorială stranie” a jurnaliştilor din redacţia site-ului de ştiri, care „pot să scrie ce cred ei de cuviinţă”.
Pe de altă parte, pe 22 iunie, când Radu Călin Cristea era director general interimar al TVR, reprezentanţii Televiziunii Române au transmis un comunicat de presă referitor la articole apărute în media, în perioada respectivă, „care au generat confuzie între postul de ştiri TVR Info şi site-ul tvrinfo.ro”.
„TVR Info este un post de ştiri din cadrul Direcţiei Strategie Programe, în timp ce site-ul tvrinfo.ro este un produs al Departamentului TVR Interactiv”, precizau atunci reprezentanţii Televiziunii Române.
În acelaşi comunicat, Radu Călin Cristea, director general interimar al TVR la momentul respectiv, a declarat: „Am constatat o tentaţie de enclavizare la site-ul tvrinfo.ro, cu consecinţa unor inacceptabile deficienţe de comunicare. În urma discuţiilor cu Mona Dîrţu, directorul Departamentului TVR Interactiv, s-au degajat soluţii pentru evitarea pe viitor a unor asemenea nedorite situaţii”.
Mona Dîrţu a fost adusă în Televiziunea Română în septembrie 2010, de fostul preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Alexandru Lăzescu. Iniţial, Mona Dîrţu a ocupat funcţia de consilier pe strategie şi dezvoltare în TVR, iar din septembrie 2011 a ocupat funcţia de director al Departamentului TVR Interactiv. Departamentul TVR Interactiv a fost înfiinţat în noiembrie 2010, în urma reorganizării TVR, de fosta conducere a Televiziunii Române, asigurată de Alexandru Lăzescu.
Pe 12 iunie, fostul Consiliu de Administraţie al TVR, în frunte cu preşedintele-director general al instituţiei, Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit atunci Radu Călin Cristea.
Pe 3 iulie, Parlamentul l-a validat însă pe Claudiu Săftoiu ca preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune. Săftoiu, propus ca membru în CA al TVR din partea PNL, a preluat atunci mandatul de la Radu Călin Cristea.