Justiţia din România trebuie să răspundă aşteptărilor Comisiei Europene (CE), dar la fel de important este să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români, iar o continuare a monitorizării este binevenită, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
El a răspuns astfel întrebat într-o conferinţă de presă la Chişinău, unde se află în vizită de lucru, cum comentează conţinutul proiectului de raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, prezentat în presa din Bulgaria.
„Nu citesc site-urile bulgăreşti, pot să spun un singur lucru: faptul că raportul va fi discutat mâine în cadrul colegiilor comisarilor, că am răspuns la toate întrebările şi că justiţia este una independentă în România, total independentă, iar bătălia politică este alta. Dacă cineva face confuzii între cele două , în niciun caz nu cred că va fi România sau Comisia Europeană”, a spus Ponta.
El a adăugat că o continuare a monitorizării atât europeană, cât şi a Guvernului şi Parlamentului pentru dezvoltarea în continuare a unui sistem judiciar independent şi eficient este binevenită.
„Eu însă cred că justiţia din România trebuie să îndeplinească şi să răspundă aşteptărilor Comisiei Europene, dar la fel de important este să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români, pentru că justiţia până la urmă se face pentru cetăţenii români şi, din păcate, după aceşti ani, încrederea românilor în justiţie nu este la un nivel care să ne mulţumească. Asta arată că reformele în viitor trebuie să fie îndreptate spre cetăţeanul român care beneficiază, până la urmă, de acest serviciu public care este justiţia”, a spus Ponta.
Premierul a mai afirmat că cu cât justiţia este ţinută mai departe de bătăliile politice, cu atât va fi mai bine iar cine încearcă „să le amestece” greşeşte.
Comisia Europeană (CE) nu poate avea deplină încredere în Bulgaria, după cinci ani de monitorizare, arată proiectul de raport cu privire la MCV, scrie cotidianul bulgar Trud, relatează agenţia Focus News în pagina electronică.
Publicaţia notează că România se află în aceeaşi poziţie, Sofia este criticată pentru minizarea importanţei reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept şi separarea puterilor, scrie cotidianul bulgar, citat de agenţie. Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut atât pentru Sofia, cât şi pentru Bucureşti, pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte urmează să fie prezentate la sfârşitul lui 2013 şi, respectiv, la sfârşitul lui 2012, adaugă aceeaşi sursă.