17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce a transpirat Adrian Nฤƒstase dupฤƒ scandalul cu Adrian Severin

De ce a transpirat Adrian Nฤƒstase dupฤƒ scandalul cu Adrian Severin

Dupฤƒ ce lฤƒcomia l-a împins în capcana jurnaliลŸtilor britanici de investigaลฃii ลŸi dupฤƒ ce a uimit pe toatฤƒ lumea când a decis sฤƒ îลŸi pฤƒstreze mandatul de europarlamentar, Adrian Severin s-a ales ieri cu o acuzaลฃie nouฤƒ din partea procurorilor DNA, dupฤƒ ce aceลŸtia din urmฤƒ au decis extinderea anchetei.

Printre altele, este vizat prejudiciul de aproape jumฤƒtate de milion de euro produs de Severin Parlamentului European, iar modul în care au fost formulate acuzaลฃiile promite de pe acum o evoluลฃie interesantฤƒ.

Iatฤƒ deci cฤƒ în ciuda tupeului de care a dat dovadฤƒ, „europeanul” Adrian Severin nu va scฤƒpa prea devreme de pata supremฤƒ pe care ลŸi-a tras-o singur la CV.

Dar nici nesimลฃirea lui Severin ลŸi nici mฤƒcar noile elemente pe care le pune în luminฤƒ ancheta procurorilor anticorupลฃie nu vor surprinde suficient valoarea simbolicฤƒ adฤƒugatฤƒ pe care o are cazul europarlamentarului român, în contextul autohton.

Luând ca etalon funcลฃia, notorietatea, vechimea în partid ลŸi cercul de influenลฃฤƒ pe care l-a frecventat în ultimii 22 de ani, putem spune cฤƒ numitul Severin Adrian este primul sacrificat de calibru al PSD, primul peลŸte mare pe care partidul fondat de Ion Iliescu nu a mai reuลŸit, deลŸi a încercat, sฤƒ îl apere pânฤƒ în pânzele albe.

Sigur, în primฤƒ fazฤƒ, nici Victor Ponta, nici alลฃi lideri nu s-au aventurat la a lua o decizie în sensul excluderii lui Severin din partid, deลŸi scandalul internaลฃional al cฤƒrui protagonist devenise eurodeputatul punea în pericol ลŸi credibilitatea PSD, dar ลŸi credibilitatea României.

Sigur, nici atunci când pagubele de imagine au devenit tot mai evidente ลŸi nici atunci când socialiลŸtii europeni au dat primele semnale cฤƒ nu-l vor ลฃine în braลฃe pe Severin, colegii sฤƒi de la BucureลŸti nu s-au încumetat sฤƒ-l dea afarฤƒ din partid, ci au organizat mini-comandouri care sฤƒ-i cearฤƒ insistent lui Severin demisia.

În cele din urmฤƒ, ieลŸirea lui Adrian Severin din partid s-a produs, chiar dacฤƒ prin uลŸa din dos. Presiunile din afarฤƒ au fost atunci decisive ลŸi au demonstrat cฤƒ, în faลฃa lor, este imposibil de rezistat un timp îndelungat.

Asta apropo ลŸi de ceea ce se întâmplฤƒ în acest iulie fierbinte, când Victor Ponta ลŸi Crin Antonescu se încฤƒpฤƒลฃâneazฤƒ sฤƒ înoate împotriva curentului, fฤƒrฤƒ sฤƒ-ลŸi punฤƒ o clipฤƒ problema cฤƒ s-ar putea ลŸi îneca.

De remarcat aici cฤƒ schimbarea la faลฃฤƒ a social-democraลฃilor români, prin intrarea lor în familia politicฤƒ a socialiลŸtilor europeni a ลŸubrezit semnificativ meterezele celor mai grei ลŸi de neclintit pesediลŸti. Un lucru, evident, pozitiv.

Asta a pฤƒลฃit Adrian Severin ลŸi cam asta a pฤƒลฃit, 15 luni mai târziu, supremul Adrian Nฤƒstase. Chiar dacฤƒ unii nu au renunลฃat nici acum la a întoarce din drum destinul carceral al fostului premier, „rฤƒul”, în cazul sฤƒu, a fost deja fฤƒcut, iar din acest punct de vedere cazul Severin capฤƒtฤƒ valoare simbolicฤƒ de deschizฤƒtor al unor drumuri pânฤƒ acum neลŸtiute.

„Nu am discutat azi cu Victor Ponta, am discutat ieri. Azi, Victor Ponta a exprimat un punct de vedere pe care îl înลฃeleg prin presiunea publicฤƒ (…) Dar noi avem niลŸte datorii stabile faลฃฤƒ de soldaลฃii partidului, chiar când greลŸesc, trebuie sฤƒ le dฤƒm ลŸansa de a explica ลŸi de a dovedi, când sunt în stare sฤƒ o facฤƒ, cฤƒ lucrurile sunt mai complicate decat par”.

Aceastฤƒ cugetare dateazฤƒ din luna martie a anului trecut. Autorul ei, Adrian Nฤƒstase, a ajuns între timp cel mai de seamฤƒ deลฃinut al ลฃฤƒrii, iar cel la care domnia sa face referire, Adrian Severin, a devenit o calamitate pentru imaginea României în lume.

Probabil cฤƒ, la vremea respectivฤƒ, fostul premier Nฤƒstase fฤƒcea aceastฤƒ declaraลฃie dintr-un soi de solidaritate nescrisฤƒ care-i uneลŸte „spiritual” pe cei acuzaลฃi de corupลฃie, dar ลŸi cu gândul la propria situaลฃie, al cฤƒrei deznodฤƒmânt, se vede treaba, îi dฤƒdea de pe atunci fiori.

Dar mai presus de toate, este foarte posibil ca „El ÎnsuลŸi”, cum i se mai zicea lui Adrian Nฤƒstase în perioada în care a condus guvernul, sฤƒ fi înลฃeles de pe atunci, pornind de la situaลฃia fฤƒrฤƒ ieลŸire a lui Adrian Severin, tocmai faptul cฤƒ partidul a început sฤƒ clacheze ลŸi cฤƒ va sfârลŸi prin a nu-ลŸi mai onora datoriile faลฃฤƒ de marii ลŸi influenลฃii sฤƒi corupลฃi.

Gândul ฤƒsta nu i-a mai dat pace. ลžocul pe care fostul premier l-a resimลฃit, probabil, atunci când ลŸi-a dat seama cât de gravฤƒ urma sฤƒ devinฤƒ, pentru el însuลŸi, situaลฃia l-a fฤƒcut sฤƒ se agaลฃe pânฤƒ în ultima clipฤƒ de Adrian Severin.

La finele anului trecut, pe 25 noiembrie 2011, cei doi antieroi ลŸi-au unit energiile negative într-un ultim episod pe care ironia sorลฃii ni l-a mai regizat o datฤƒ: au conferenลฃiat la Fundaลฃia Europeanฤƒ Titulescu pe tema „Istoria ลŸi mitologia excepลฃionalismului corupลฃiei româneลŸti”. Ei, tocmai ei.

Cele mai citite

Cine sunt judecฤƒtorii care au votat รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a acceptat o contestaศ›ie รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, hotฤƒrรขrea fiind definitivฤƒ ศ™i eliminรขnd-o astfel din cursa...

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ