15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu o elogiază din nou pe Sevil Shhaideh, însă îi transmite...

Traian Băsescu o elogiază din nou pe Sevil Shhaideh, însă îi transmite lui Liviu Dragnea că nu este potrivită să fie premier. Îţi recomand să te trezeşti din beţia puterii

Președintele PMP, Traian Băsescu, consideră că premierul propus de șeful PSD, Liviu Dragnea, este „un funcționar excepțional, dar nepotrivit pentru această funcție.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu susține că Liviu Dragnea și președintele Klaus Iohannis ar putea găst rapid „soluția potrivită” de premier, dacă ar comunica.

Dragnea şi Iohannis pot găsi rapid soluţia potrivită dacă vorbesc între ei. Bine asistat de consultanţi israelieni, Dragnea a avut un parcurs electoral cinic, mincinos, dar perfect pentru a-şi atinge obiectivul câştigării alegerilor legislative. Rămas singur jucător pe terenul politicii româneşti, teren de pe care şi-a eliminat inclusiv propriul partid, i-a mai rămas doar să facă o propunere potrivită pentru funcţia de prim-ministru. Şi Dragnea a desemnat un funcţionar excepţional, dar nepotrivit pentru această funcţie”, spune șeful PMP.

În opinia sa, desemnarea „va genera suspiciuni consistente şi poate chiar neîncrederea aliaţilor faţă de noi”. În acest context, Liviu Dragnea ar trebui să îi facă o nouă propuner președintelui, mai explică Traian Băsescu.


 Citește și: Rise Project: Soțul lui Sevil Shhaideh, propusă premier de Liviu Dragnea, l-ar susține pe președintele sirian Bashar al-Assad, pe rețelele de socializare

O anchetă realizată de jurnaliștii Rise Project relevă că soțul premierului propus de coaliția PSD – ALDE, Sevil Shhaideh, l-ar fi susținut pe președintele sirian Bashar al-Assad, prin intermediul mesajelor postate pe rețelele de socializare.


„Iar explicaţiile pe care, acum, le dă Dragnea la televizor nu vor face nici cât o ceapă degerată în faţa aliaţilor. Înţeleg perfect nevoia unei soluţii imediate pentru formarea Guvernului, iar aici Dragnea trebuie să-l ajute pe Iohannis făcând imediat o nouă propunere. O propunere care să excludă desemnarea unui politician controlat de structurile de securitate, dar care să răspundă şi exigenţelor Preşedintelui. Altfel, pentru a asigura stabilitatea politică, Iohannis ar putea fi obligat să facă o desemnare nepotrivită”, a mai precizat fostul președinte.

În ceea ce privește decizia PMP de a-l nominaliza pe Eugen Tomac ca propunere de premier, Traian Băsescu i-a transmis șefului PSD: „Dragnea, fără vorbe grele, fără supărare, eu doar mi-am făcut datoria de a sancţiona o greşeală a puterii.Sau tu nu accepţi ideea de opoziţie şi crezi că eşti, tu personal, singurul deţinător al soluţiilor corecte? Îţi recomand să te trezeşti din beţia puterii”, a conchis el.

Joi dimineața, Traian Băsescu i-a cerut lui Sevil Shhaideh, să nu accepte nominalizarea la șefia Guvernului, pe motiv că nu ar trebui să facă parte „dintr-un joc politic care nu îi aparține”.


Citește și: Sevil Shhaideh, încă o păpușă rusească a lui Dragnea | OPINIE

E decembrie, ne amintim de 1989, dar asta nu-l sperie pe Liviu Dragnea. Deși ar trebui să-i înghețe sângele în vene, pentru că ayatollahul PSD seamănă tot mai mult cu Ceaușescu.


„Pentru Doamna Sevil Shhaideh. Doamnă, recunosc faptul că nu vă cunosc şi dacă, până astăzi, v-aş fi întîlnit pe stradă, n-aş fi ştiut cine sunteţi.
Imediat ce am aflat despre nominalizarea dumneavoastră, am sunat la Constanţa. Mi-am sunat finii tătari (eu le spun fini, ei îmi spun naşul dar şi unii, şi alţii, ştim că la căsătoria lor am fost martori), mi-am sunat cunoştinţe din comunitatea turco-tătară din Constanţa. Toţi au vorbit extraordinar de frumos despre dumneavoastră. Aveţi o reputaţie impecabilă. De aceea, vă rog, nu acceptaţi nominalizarea. Nu fiţi parte a unui joc politic ce nu vă aparţine”, a scris Traian Băsescu, joi, pe Facebook.

Sevil Shhaideh este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Dacă Sevil Shhaideh va fi numită premier, va fi prima femeie prim-ministru din istoria României.

Sevil Shhaideh are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice şi a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării. Sevil Shhaideh a fost, timp de 20 de ani, angajată a Consiliului Județean Constanța, instituție unde a lucrat, în cea mai mare parte a acestui timp, sub conducerea baronului PSD Nicușor Constantinescu, condamnat în prezent la 15 ani de închisoare. De altfel, Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea i-au fost „nași” la cununie.

 Shhaideh este membru PSD din iulie 2015, adică după numirea la conducerea Ministerului Dezvoltării.


Citește și: EXCLUSIV. „Aventurile“ premierului propus de PSD, pe când lucra cu baronul penal de Constanța. Sevil Shhaideh a dat 100.000 lei pentru cultul personalității lui Nicușor Constantinescu

Premierul propus de PSD a semnat pentru alocarea a zeci de mii de euro din banii constănțenilor pentru a-l înscăuna pe fostul baron local în funcția de șef al unei asociații care nu a derulat niciun proiect de anvergură.


Joi, președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a susținut că Sevil Shhaideh „are o reputație excepțională în comunitatea turco-tătară din Dobrogea de unde vine (…). Are un soț care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputația profesională a domniei sale este excepțională în comunitate”, însă a subliniat lipsa de experiență politică a acesteia.

„În același timp, doamna are experiență politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului și din acest motiv cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD este major. Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e președintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii — acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran”, a mai spus liderul PMP.

În acest context, PMP i-a propus președintelui un alt nume pentru funcția de premier: Eugen Tomac.


Citește și: Legături financiare primejdioase ale familiei lui Sevil Shhaideh cu egipteni și tunisieni acuzați de o evaziune financiară uriașă | DEZVĂLUIRI

Sevil Shhaideh, propusă de liderul PSD, Liviu Dragnea drept prim-ministru, a avut în proprietate trei apartamente în Siria. Această informație apare în declarația ei de avere, precum și în aceea a soțului ei, Akram Shhaideh.


Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina). A absolvit Școala Generală din localitate, a urmat cursurile Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (1999) și a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității București (2003). A absolvit și un master, cu lucrarea „România în secolul XX” (2005) în cadrul Universității București. Este doctorand (2006) al aceleiași facultăți.

În cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice a absolvit cursul „Studii europene și euro-atlantice” (2003). Alte specializări: International Visitor Leadership Program (2006), cursul de perfecționare „Management NGO” la Washington (2007) și cursul „Managementul organizațiilor non-guvernamentale”, Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale și Sondaje (2007).

Și-a început activitatea profesională ca redactor la Revista „Magazin Istoric” (2004-2006), apoi, a fost expert, responsabil cu relațiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administrației Prezidențiale (2006-2007); asistent la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (2007-2008); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (2009-2010); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României (2010-2012); consilier de stat, Cancelaria Președintelui, Administrația Prezidențială (2012).

La alegerile din 9 decembrie 2012, a devenit deputat al Partidului Democrat Liberal (PDL) ales în circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2. În această calitate, a fost președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (dec. 2012—sept. 2013 și membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (mart. 2013 — apr. 2014).

A devenit membru al PDL în 2008, deținând și funcția de prim-vicepreședinte al Organizației PDL Diaspora. A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundația Mișcarea Populară, devenită Partidul Mișcarea Populară (PMP). În cadrul PMP a deținut funcțiile: președinte interimar (29 ian. 2014 — 6 iun. 2014), vicepreședinte al partidului și coordonator al Departamentului românii de pretutindeni (6 iun. 2014), șef de campanie pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2014 (începând cu aug. 2014), președinte interimar (ian. 2015 — febr. 2015), președinte al PMP (8 febr. 2015 — 25 oct. 2015), președinte executiv (25 oct. 2015 — prezent).

Este membru fondator și președinte al asociației Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni (2000) și membru fondator al asociației Centrul pentru Educație Democratică (2005). În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a obținut un mandat de deputat în București, pe listele PMP.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Eveniment cu totul deosebit în prima licitație din noul sezon al Casei A10 by Artmark. Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge...
Ultima oră
Pe aceeași temă