9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialMarcel Sâmpetru a venit la DNA

Marcel Sâmpetru a venit la DNA

Procurorul Marcel Sâmpetru, cercetat alături de magistratul George Bălan şi de şeful SIPI Ilfov Vlad Mihai, a venit, joi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

Marcel Sâmpetru a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) însoţit de avocat. El a spus că avocatul lui va da declaraţii după discuţia cu procurorii.

Întrebat dacă a vorbit cu şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov despre schimbarea lui Ovidiu Silaghi de la Ministerul Transporturilor, Sâmpetru a spus că nu a avut astfel de discuţii.

Procurorii i-au audiat, miercuri, pe procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi pe şeful SIPI Ilfov, Vlad Adrian Mihai, în dosarul privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

Cei trei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obţinute de comisarul şef Vlad Mihai în virtutea funcţiei, în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public, dar şi Ministerul de Interne, susţin anchetatorii anticorupţie.

Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, arată anchetatorii DNA.

În urma monitărizării grupului a reieşit faptul că acesta obişnuia să se întrunească într-un restaurant din Bucureşti. Patronul restaurantului era anunţat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri şi asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziţie un separeu, precum şi prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate de ei.

Procurorul George Bălan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizaţiilor obţinute de la instanţa supremă, el având convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad, dar şi cu premierul Victor Ponta.

În discuţia dintre Bălan şi Ponta, procurorul îl întreabă pe premier dacă poate să treacă pe la el. „Sigur. Eu sunt la birou până la ora trei. Dacă vrei să-mi faci o vizită, îţi dau o cafea, cu plăcere, da?”, îi răspunde Ponta.

Premierul Victor Ponta a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică.

În cadrul altei discuţii interceptate, din 23 mai 2012, Marcel Sâmpetru a afirmat că „pe mâna lui Silaghi e tot Ilfovul”, ceea ce în opinia anchetatorilor confirmă „interesele pe care le are în zonă”.

Marcel Sâmpetru i-a cerut lui Mihai Vlad să-i furnizeze „date şi informaţii” despre Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, „care te poate vinde în minutul 1”, solicitare făcută întrucât urma să fie pus şef de cabinet al demnitarului Remus Şpan, persoană aflată în anturajul celor doi.

Potrivit DNA, ofiţerul Vlad Mihai, şeful SIPI Ilfov, este cercetat pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este acuzat de complicitate la această infracţiune, iar Marcel Sâmpetru de instigare la aceeaşi infracţiune.

Marcel Sâmpetru declara, miercuri, după audierea la DNA, că nu îl cunoaşte personal pe Victor Ponta, nu s-a întâlnit şi nu a vorbit cu premierul.

Procurorul George Bălan a spus că această cauză nu are nicio legătură cu telefonul dat premierului Victor Ponta pentru a stabili o întâlnire cu acesta.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne pe judeţul Ilfov.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.

Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.

Activităţile celor doi s-ar fi desfăşurat în prezenţa procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezenţă cât şi prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât şi prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informaţii furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai şi lui Sâmpetru Marcel că le va mulţumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială şi morală” la infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

Secţia pentru procurori a CSM a dispus, miercuri, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă