Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) a făcut bilanţul pentru primele şase luni ale anului în curs. Astfel, pe primul semestru, a declarat directorul medical al unităţii, dr. Cătălin Grasa, au avut 26.949 de pacienţi trataţi în SCJU, cu o medie de spitalizare de 6,53/ pacient/zi, din care 7.162 au provenit din mediul rural. Pe secţii, Cardiologia a înregistrat 2.015 pacienţi, Chirurgia – 1.705, Chirurgia Cardio-vasculară- 503 pacienţi, Boli interne- 3.716 pacienţi, Neurochirurgia- 515 pacienţi, Neurologia- 1.897 pacienţi. Anul acesta, a precizat medicul, s-au născut 1.217 copii la termen şi 262 prematuri. Secţia ORL a avut 917 pacienţi, medicii de pe Obstetrică-Ginecologie au internat 3.574 persoane, Oftalmologia – 640, Oncologia – 669, Ortopedia – 789, Psihiatria – 716, Pediatria- 3.496, iar Urologia – 1.256.
Activitatea medicală a crescut mai ales în zona de urgenţă. Spre exemplu, în urmă cu două zile, cadrele medicale s-au confruntat cu 450 de prezentări în Unitatea de Primire a Urgenţelor, dintre care 315 adulţi. Dintre aceştia, au fost internate 93 de persoane (74 adulţi şi 19 copii). Pe lângă aceştia, pe secţia de Resuscitare au fost 11 prezentări, 5 numai în Terapie Intensivă. „Media zilnică a prezentărilor în luna mai a fost de 381 persoane. În iunie a ajuns la 427 persoane, iar în iulie, la 455, cu o sută mai mult faţă de luna mai. Numai în primele zile din iulie am avut 4.099 de pacienţi. Din păcate, pacienţii nu vin constant, pentru că aşa ar fi fost mai uşor de gestionat. În unele zile avem creşteri mari, dar de cele mai multe ori până la ora 11.00 oamenii sunt mai liniştiţi. După aceea, e un flux continuu”, a declarat medicul şef al UPU, dr. Rodica Tudoran.
„Cifrele au crescut din cauza turiştilor”
Dr. Rodica Tudoran a precizat că există o dinamică săptămânală. „Vineri ne confruntăm cu un număr mare de pacienţi, sâmbăta avem vârfuri de peste 550 de pacienţi, iar duminica, în jur de 480-500. Desigur, rămân mulţi şi lunea, iar apoi avem undeva sub 400 de pacienţi, deci cifrele obişnuite ale unei zile normale de vară. Trebuie menţionat că cifrele au crescut mai ales din cauza turiştilor. Este un volum de muncă pe care alte Urgenţe din ţară nu le au, asta ca să nu mai amintim faptul că de ceva vreme s-au dublat politraumatismele din urma accidentelor rutiere”, au arătat reprezentanţii SCJU. Şi Pediatria a fost luată cu asalt. Medicul şef al secţiei, dr. Cristina Mihai, a declarat că în primele şase luni ale anului în secţia Urgenţe Pediatrie au avut 3.496 internări, ceea ce înseamnă o medie de 582 pacienţi pe lună. În iunie au avut 702 internări, iar în primele zile din iulie au avut deja 256 de internări. În general, au predominat afecţiunile respiratorii, faringitele, anginele, pneumoniile, bronşiolitele. De câteva zile, au început să apară copilaşi cu gastro-enterite acute, cele mai multe virale, dar şi insolaţii, edeme cerebrale acute sau vărsături.
Copiii abandonaţi, o eternă problemă
O altă problemă este cea a copiilor abandonaţi. La acest moment, au zece micuţi pe secţie, plus alţi doi la Terapie Intensivă. Dintre aceştia, unul are hidrocefalie şi este inoperabil, altul ar putea fi operat, dar nu i-au găsit mama, iar un altul s-a născut în Franţa, nu a fost declarat, dar a fost adus de părinţi în spital. „L-au vizitat de câteva ori, iar după aceea nu au mai venit la el. Copilaşul suferă de o boală de inimă destul de gravă”, a comentat dr. Mihai. Aşa se face că din cele 75 de paturi existente pe secţie, zece sunt ocupate de copii abandonaţi, iar alte două paturi de pe Terapie Acută sunt ocupate de doi copilaşi cu afecţiuni neurologice grave, care prezintă deseori convulsii, ce se soldează cu stop respirator şi necesită manevre de resuscitare în permanenţă.
Cel mai vechi are 2 ani şi zece luni şi se află-n spital de la naştere.