De o vreme, vinurile rose nu se mai bucură doar de un consum sezonier ‒ asta arată toate statisticile neoficiale (din cele oficiale nu există). Așa că o recomandare de rose „la ceas de iarnă“ nu e deloc deplasată, mai ales că acum multă lume preferă să-și odihnească digestia, mâncând mai ușor.
Cel de la Vila Dobrușa (Crama Avincis, Drăgășani) este un rose „de poveste“, el aducându-i oenologului care l-a creat un premiu special pentru talentul său la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016 și, totodată, titlul de „Cel mai bun vin rose din concurs“.
E un vin sec ‒ dar în niciun caz acru, ci mătăsos, răcoritor, cu arome amintind vag de zmeură și chiar fructe tropicale. Nu l-aș refuza pentru nimic în lume alături de o piftie de curcan, dar însoțește excelent antreurile unei mese de familie, salatele tip boeuf, sărmăluțele în foi de viță sau chiar platourile cu cărnuri mai ușoare, afumate.
Chiar dacă probabil știți că vinurile rose sunt obținute din vinificarea strugurilor roșii care au fost lăsați mai puțin la macerat, cred că e util să ne amintim că un astfel de vin trebuie băut bine răcit, la fel ca vinurile albe.
Detalii suplimentare despre el și celelalte vinuri de la Dobrușa puteți găsi la www.avincis.ro.