27.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialMaraton în munţii Clujului

Maraton în munţii Clujului

Peste 400 de concurenţi din şase ţări vor alerga la a doua ediţie a „Maraton Apuseni”, întrecere organizată în jurul staţiunii Muntele Băişorii.

Succesul de anul trecut al competiţiei „Maraton Apuseni” i-a făcut pe organizatori să revină, în 2012, cu a doua ediţie a unei întreceri ce are toate şansele să devină una de tradiţie. La finalul acestei săptămâni, staţiunea montană Muntele Băişorii va fi locul preferat pentru 400 de sportivi, ce vor participa la probele de maraton şi semimaraton ale competiţiei din Masivul Muntele Mare. „Maraton Apuseni” a picat cum nu se putea mai bine în acest an, tocmai în mijlocul codului de galben de caniculă, astfel că participarea la una dintre cele mai importante competiţii sportive din România reprezintă şi un motiv de răcorire pentru mulţi dintre sportivi sau spectatori.

La cele două întreceri de sâmbătă, chiar dacă românii sunt majoritari, se vor afla la start şi alergători din SUA, Cuba, Spania, Cehia şi Japonia, la cele trei categorii de participare: 16-29 de ani, 30-39 de ani şi peste 40 de ani, atât la feminin cât şi la masculin. Toţi sportivii au avut de achitat o taxă de participare ce a variat între 60 de lei şi 100 de lei, în funcţie de data înscrierii, iar startul concursului va fi dat sâmbătă dimineaţă, la ora 09:00, din centrul staţiunii Muntele Băişorii. Dacă la proba de maraton sportivii trebuie să alerge pe o distanţă de 41,7 kilometri, cea de semimaraton are o lungime doar de 23,5 kilometri.

Schimbări de altitudine

Cei aproximativ 180 de alergători înscrişi la proba regină a atletismului vor trebui să se obişnuiască în timpul concursului şi cu schimbări repetate de altitudine. Dacă startul va fi dat la cota 1.400 de metri, după câţiva kilometri concurenţii vor ajunge în cel mai înalt punct al traseului, 1.714 metri. Imediat după jumătatea parcursului, aceştia vor străbate şi cea mai joasă altitudine, 564 de metri, pentru ca mai apoi să revină la 1.400 de metri, locul de start, dar şi de sosire al probei. Pentru că la semimaraton traseul este cu aproape 20 de kilometri mai scurt, mai mulţi sportivi s-au înscris la această probă, una care îi va coborâ doar până la 1.090 de metri altitudine.

„Maraton Apuseni este o competiţie sportivă de alergare montană organizată de Clubul Alpin Român-secţia Universitară Cluj. Atât traseele de maraton şi semimaraton se desfăşoară pe drumuri publice, drumuri forestiere, poteci turistice marcate, poteci de munte nemarcate şi vor fi semnalizate corespunzător. Traseul de maraton va avea şapte puncte de revitalizare şi patru puncte de control, iar cel de semimaraton va avea cinci puncte de revitalizare şi trei puncte de control”, au anunţat organizatorii evenimentului de sâmbătă. Conform programului stabilit de către aceştia, după terminarea celor două competiţii va fi organizat un gyulas party şi vor fi proiectate şi câteva filmuleţe de la concursuri asemănătoare ţinute în munţii Himalaya. Seara se va termina cu festivitatea de premiere şi cu petrecerea ce va pune punct celei de-a doua ediţii a maratonului din Apuseni. 

Probă în familie

La această a doua ediţie organizatorii „Maraton Apuseni” au introdus şi „proba Family”, o competiţie rezervată părinţilor şi copiilor deopotrivă. La această probă pot participa copii de până la 15 ani, însă ei trebuie să fie însoţiţi mereu pe traseu de către un părinte, fără ca distanţa dintre membrii aceleiaşi familii să depăşească 5 metri. Timpul de la sosire va fi cel al ultimului membru al respectivei familii, iar la final primele trei echipe vor fi premiate cu medalii şi bani, însă toţi participanţii se vor alege cu diplome.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Vouchere falsificate în sistemul de Garanție-Returnare

Rețeaua de falsificatori a produs un prejudiciu de 300.000 de lei unui lanţ de magazine de retail alimentar Polițiștii fac percheziţii la persoane care au...

Mihai Teja, noul antrenor al lui Vejle în prima ligă din Danemarca

Mihai Teja a fost numit antrenor principal al echipei Vejle Boldklub, care ocupă ultimul loc în prima ligă din Danemarca. Vejle Boldklub, echipa daneză aflată...

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă