Procurorii DNA solicită ICCJ strămutarea dosarului în care avocaţii lui Adrian Năstase cer Tribunalului Bucureşti întreruperea executării pedepsei, de la această instanţă la un alt tribunal din ţară, din cauza suspiciunilor de imparţialitate, informează Mediafax, citând surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au depus luni, la instanţa supremă, o cerere de strămutare a dosarului 23469/3/2012 de la Tribunalul Bucureşti la orice altă instanţă egală în grad, din ţară.
Dosarul pentru care procurorii DNA solicită strămutarea este cel în care avocaţii lui Năstase cer Tribunalului Bucureşti întreruperea executării pedepsei primite de fostul premier în cazul „Trofeul Calităţii”.
Dosarul de la Tribunalul Bucureşti este judecat de Elena Burlan, magistratul care l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu într-un dosar de corupţie.
Recent, acelaşi Brădişteanu a fost pus sub acuzare de către DNA pe motiv că ar fi zădărnicit punerea în executare a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca după o tentativă de sinucidere. Medicul l-ar fi ţinut în spital pe fostul premier mai mult decât era necesar, potrivit anchetatorilor.
Repartizarea dosarului către judecătoarea Elena Burlan a generat reacţii din partea procurorilor, referitoare la procedura aleatorie în care cazul a ajuns la acest magistrat.
Sursele judiciare citate au arătat că motivele cererii de strămutare sunt cele prevăzute de articolul ce indică temeiurile cererii de strămutare, iar în particular, în acest caz, despre potenţiala lipsă de imparţialitate a unui magistrat.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei”, arată articolul 55 din Codul de procedură penală, care reglementează temeiurile strămutării.
La alineatul doi al aceluiaşi articol, se arată că „în cursul judecăţii strămutarea poate fi cerută de partea interesată, de procuror sau de ministrul Justiţiei”.
Instanţa supremă a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, când procurorii anticorupţie vor solicita suspendarea judecării dosarului de la Tribunalul Bucureşti, până la dezbaterea cererii de strămutare în instanţă.
Pentru solicitarea de strămutare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.
În 28 iunie, Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 5 iulie dezbaterile în dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Adrian Năstase.
Pe de altă parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată din 1 octombrie în cazul judecării contestaţiei în anulare făcută de avocaţii lui Adrian Năstase împotriva deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, noul termen fiind în septembrie.
Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova în 26 iunie, după ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost preluat de poliţişti.
Potrivit informaţiilor oficiale, Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Trofeul Calităţii. Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat în 21 iunie.