Matei Vișinec explică pentru rfi.ro tabolul sumbru care se prefigurează pentru România și vecinii săi din zona de interes a lui Vladimir Putin, din perspectiva alegerilor câștigate în ţările din estul Europei. Partide ”sensible la discursurile învăluitoare ale Kremlinului” pun în pericol parcursul țărilor cum este România către lumea civilizată a democrațiilor consolidate.
Sunt concluzii pe care Matei Vișinec le-a desprins dintr-o analiză Le Monde care marchează faptul că anul 2017 este un an aniversar pentru Uniunea Europeană. La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, piatra simbolică de temelie a construcţiei europene, Le Monde a descris o situație îngrijorăroare pentru viitorul Uniunii Europene.
”Deja se simte o linie de fractură în multe privinţe între partea occidentală a Europei şi unele ţări din est care sunt membre ale Uniunii Europene, dar care nu au profitat suficient de acest statut.
«Europa este în serviciul marilor ţări, nu în interesul nostru auzim spunîndu-se la Bucureşti, Zagreb sau Liubliana». Aceste rînduri sunt semnate în Le Monde de Frédéric Lemaître, bun cunoscător al geografiei fizice, culturale şi umane a Europei. El aminteşte, de exemplu, că România varsă mai mulţi bani la Uniunea Europeană decît primeşte. Sigur, nu este integral vina Uniunii Europene, pur şi simplu românii nu sunt capabili să profite de fondurile care li se cuvin”, se arată în textul lui Matei Vișinec
Traducerea RFI explică limpede de unde provine incapacitatea României să folosească banii pe care îi are la dispoziție din fondurile europene: birocrația exagerată provocată de numeroasele fraude deja constatate în Justițe care au deturnat bani din aceste fonduri.
„Procedurile instituite de Comisia Europeană sunt atît de complexe încît românii nu sunt capabili să completeze dosarele de solicitare a subvenţiilor”, scrie editorialistul francez Frédéric Lemaître, în Le Monde.
Editorialistul francez regretă de exemplu faptul că pentru alegătorii români statutul de fost comisar european la agricultură al lui Dacian Cioloş, precum şi curajoasa sa luptă împotriva corupţiei, nu au fost suficiente ca să cîştige recentele alegeri.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va încerca să obţină un acord cu administraţia Donald Trump care să menționeze blocarea sistemelor antirachetă din România şi Polonia, precum şi anularea sancţiunilor împotriva Rusiei, consideră Michael Morell, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).
Spectrul lui Donald Trump, care pare dispus să opereze o apropiere de Vladimir Putin este un alt motiv de îngrijorare pentru ţările Europei de răsărit. Iată deci un tablou destul de sumbru pentru această parte a Europei ignorată oarecum de “nucleul occidental” al Uniunii Europene. Frédéric Lemaître simte chiar nevoia de a scrie următoarea frază, mai mult ca sigur bazată pe observaţiile sale pe teren: „Locuitorii ţărilor din estul Europei au mai ales sentimentul, justificat sau nu, că sunt dispreţuiţi”…