Conservatorii lui Boris Johnson au obţinut o largă majoritate în Camera Comunelor în urma alegerilor anticipate de pe 12 decembrie 2019, parlamentarii de aici au aprobat rapid legislaţia necesară pentru ratificarea acordului de ieşire din UE convenit de Johson cu Bruxellesul, a scris Reuters, conform Agerpres.
Proiectul a ajuns însă și în Camera Lorzilor, unde Guvernul nu dispune de o majoritate. Deşi în general nu este de aşteptat ca această Cameră – de o importanță inferioară – să blocheze legislaţia, ea încearcă totuşi să opereze unele modificări.
Astfel, Camera Lorzilor a votat cu un scor de 270-229 în favoarea unui amendament propus de liberal-democraţi (pro-UE) care le acordă cetăţenilor UE eligibili dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, în loc de a face demersuri pe lângă Guvern. Un al doilea amendament al Lorzilor s-a opus proiectului lui Johnson, care intenționa să ofere miniștrilor autoritatea de a dirija Instanțele britanice în interpretarea Dreptului Comunitar al UE, și, de asemenea, să permită Instanțelor inferioare să anuleze hotărârile Curții Europene de Justiție. În schimb, al treilea amendament al Lorzilor permite doar Curții Supreme să decidă în ce cazuri se poate lipsi de jurisprudența Uniunii Europene. Însă majoritatea solidă din Camera Comunelor deținută de conservatori va respinge, cel mai probabil, aceste modificări, scrie The Guardian, deci situația nu îi va pune probleme prea mari liderului conservator, care a scrie pe Twitter că nu este de acord cu decizia din Camera Superioară a Parlamentului Britanic.
Situația cetățenilor europeni
De asemenea, cetățenii UE ar urma să primească un document fizic care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie.
Guvernul a afirmat doar că vor primi un ‘statut digital sigur’ care va face legătura cu paşaportul lor.
Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt a declarat săptămâna trecută că Londra l-a informat că examinează posibilitatea de a le furniza un document fizic cetăţenilor UE, însă purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a afirmat că nu are cunoştinţă despre astfel de planuri.
Conform schemei de legalizare a şederii în Regatul Unit post-Brexit, cetăţenii europeni care dovedesc că au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.