26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial„Pentru o Europă unită, liberă și prosperă“. NATO întărește flancul de...

„Pentru o Europă unită, liberă și prosperă“. NATO întărește flancul de est pentru a stopa Rusia

Mai multe tancuri americane, mai mult echipament militar, mai multe exerciții și mai complexe împreună cu partenerii europeni. Așa au decis SUA și NATO pentru a stopa agresiunea Rusiei.

Germania este cea care beneficiază pentru început de sporirea tehnicii militare din partea SUA, cu scopul de a întări flancul estic al NATO. „Să fie clar! Aceasta este doar o parte a acțiunilor pentru a stopa agresiunea Rusiei, pentru a asigura integritatea teritorială a aliaților noștri și pentru a menține o Europă unită, liberă, prosperă și în pace”, a declarat adjunctul șefului Comandamentului SUA în Europa, generalul Tim Ray. 

Declarația a fost făcută cu prilejul sosirii în portul Bremerhaven, Germania, a 2.800 de echipamente militare, pentru a fi folosite de cei 4.000 de soldați americani aflați în țări NATO, în apropierea Rusiei, pentru exerciții. Ray a dat asigurări că „SUA își vor respecta toate angajamentele față de Europa”. El a subliniat că SUA au aproape 70.000 de militari în serviciu în Europa, capabili să facă față schimbărilor strategice ale prezentului, printre care operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina, valurile de migranți, radicalismul islamic. 

De asemenea, SUA vor moderniza echipamentele aflate în bazele din Europa unde staționează trupe americane și vor reface infrastructura neglijată în ultimii ani. Noile tancuri și camioane militare sosite în Germania constituie doar o parte dintr-o forță ce urmează a fi dislocată, asigurând flancul estic al NATO cu echipamente în „spațiu, aer, pe mare și în domeniul cibernetic”, după cum a subliniat generalul Tim Ray. 

La sfârșitul lunii ianuarie, trupele americane și poloneze vor începe exerciții militare de amploare, pentru a îmbunătăți coordonarea pe mai multe domenii, nu numai aerian, cum au fost cele de până acum.  

SUA, Franța, Marea Britanie,ținte ale hackerilor ruși

Declarațiile din partea Comandamentului SUA din Europa vin la câteva zile după declasificarea raportului CIA, la care s-au raliat NSA și FBI, care demonstra implicarea Rusiei la cel mai înalt nivel în alegerile din SUA, pentru a o denigra pe Hillary Clinton și a-l susține pe Donald Trump. Acțiunile hackerilor ruși au fost ordonate de însuși președintele Vladimir Putin, conform raportului. Câțiva senatori republicani i-au cerut lui Donald Trump să apere democrația americană și să pedepsească Rusia pentru amestecul în sistemul alegerilor electorale. Trump a refuzat în repetate rânduri să condamne Rusia pentru atacurile cibernetice.

Imediat după declasificarea raportului CIA, NSA și FBI, serviciile secrete franceze au dezvăluit că obiective importante din Franța au fost ținte a peste 24.000 de atacuri cibernetice și că există informații că și campania prezidențială din acest an va fi țintele hackerilor ruși, după „modelul” american. Unul dintre atacurile cibernetice care au scos din emisie TV5 Monde, revendicat de Cyber Caliphate, s-a dovedit până la urmă a fi acțiunea unui grup de hackeri ruși.

Serviciile secrete britanice au avut un rol important în descoperirea amenințărilor cibernetice provenite de la hackeri ruși. În 2015, hackerii ruși au fost deosebit de virulenți în a ataca obiective guvernamentale britanice, dar au fost stopați de GCHQ (Cartierul General al Comunicațiilor Guvernamentale). Marea Britanie a adoptat o lege prin care se extinde puterea de investigație asupra unor aparate personale, cum ar fi computerele și telefoanele mobile, dacă este o problemă de securitate națională și chiar dacă nu proprietarul este cel bănuit de implicare într-o activitate ilegală. Pe toate planurile, Europa se pregătește să contracareze agresiunile Rusiei.  

În prezent, SUA au aproape 70.000 de militari în serviciu în Europa, capabili să facă față operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, valurilor de migranți și radicalismului islamic.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă