10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialCEDO. O decizie care tulbură apele. Mihai Moldoveanu va primi o despăgubire...

CEDO. O decizie care tulbură apele. Mihai Moldoveanu va primi o despăgubire de 5.000 euro

Judecătorii din ­Strasbourg au constatat faptul că fostul ­militar Mihai Moldoveanu, ­condamnat la 25 de ani de închisoare, nu a avut parte de un proces ­echitabil.

Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg au condamnat România ­într-un proces deschis de un fost militar, Mihai Moldoveanu. Judecătorii din Strasbourg au constatat faptul că Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea unui taximetrist, nu a avut parte de un proces echitabil. Bărbatul şi-a petrecut ultimii 15 ani după gratii, iar în tot acest timp s-a luptat, inclusiv prin intermediul blogului său, www.moldoveanumihai.com, pentru a-şi dovedi nevinovăţia. CEDO a condamnat România la plata unei despăgubiri de 5.000 euro.

Decizia Curţii Europene arată faptul că magistraţii români nu au admis probele care i-ar fi putut fi favorabile fostului militar. De asemenea, nu a existat nici un fel de probă directă atunci când magistraţii au decis condamnarea sa. Mai mult, Mihai Moldoveanu nu a avut dreptul la o discuţie confidenţială cu avocatul său. În sfârşit, el nu a fost asistat de un avocat în momentul în care judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie i-au soluţionat recursul.

Cum s-au derulat faptele

În data de 20 octombrie 1995, Mihai Moldoveanu se afla în Oradea, împreună cu doi amici – Georgeta Rotaru-Spânu, funcţionar în Râmnicu Vâlcea, şi Georgică Honciuc, un fost angajat al Ministerului de Interne. Mihai Moldoveanu nu mai avea bani cu care să se întoarcă acasă, în Sfântu Gheorghe. Aşa că cei doi amici ai săi au încercat să jefuiască un taximetrist, Tibor Vajna. Acesta a scăpat şi a chemat Poliţia. În apropierea locului în care a avut loc tentativa de tâlhărie, poliţiştii au descoperit cadavrul unui alt taximetrist, Adalbert Nagy, care lucra la firma Confort Taxi. Acesta fusese măcelărit cu 20 de lovituri de satâr. Iniţial, Mihai Moldoveanu a fost citat în justiţie ca martor în dosarul în care cei doi amici ai săi erau acuzaţi de tentativă de tâlhărie. Apoi, a fost arestat, în ianuarie 1996, şi pus sub acuzare pentru uciderea lui Adalbert Nagy.

Mihai Moldoveanu susţine că ar fi fost bătut, iar familia i-ar fi fost ameninţată în cursul anchetei. Actuala sa avocată, Alina Cojocaru, spune că principala probă a procurorului Florin Damian a fost o pată de sânge, care a fost găsită pe o haină a lui Moldoveanu, dar expertizele nu au arătat că sângele ar fi aparţinut taximetristului ucis. Mai mult, la faţa locului au fost găsite amprente, fire de păr şi mucuri de ţigară care nu îi aparţineau lui Moldoveanu şi care ar fi fost ignorate de magistraţi. Judecătorul Adrian Popa de la Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Mihai Moldoveanu la 25 de ani închisoare. Mihai Moldoveanu a fost apoi achitat la Curtea de Apel Oradea, însă un complet al Curţii Supreme de Justiţie, format din judecătorii Nineta Anghelina, Ioan Griga şi Nicolae Ionescu, a decis că sentinţa Tribunalului Bihor ­este valabilă. În cursul recursului de la instanţa supremă Mihai ­Moldoveanu nu a fost asistat de un avocat. 

Cele mai citite

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...

Motociclist decedat în urma unui accident petrecut pe o stradă din Galați

Un accident grav s-a produs duminică pe bulevardul George Coșbuc din Galați, în urma căruia un motociclist de 30 de ani și-a pierdut viața....

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă