0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialFostul spion britanic autor al raportului despre Trump ar fi fugit de...

Fostul spion britanic autor al raportului despre Trump ar fi fugit de acasa, speriat pentru viața sa

UPDATE:  Fostul spion britanic care se pare că ar sta în spatele raportului privind legăturile lui Donald Trump cu Rusia se teme pentru viața sa și a familiei sale. Potrivit The Telegraph, el ar fi fugit împreună cu soția sa din locuința pe care o deținea în sud-estul Angliei.

Christopher Steele, în vârstă de 52 de ani, și-a părăsit casa din Surrey miercuri dimineața, după ce și-a dat seama că este doar o chestiune de timp până ca numele său să ajungă în atenția publicului. O sursă apropiată de fostul ofițer de spionaj a declarat pentru Daily Telegraph că acesta se teme de un contraatac prompt și potențial periculos din partea Moscovei.

Steele este autor al unui dosar de 35 de pagini din care reiese că președinția rusă a intervenit în campania prezidențială a lui Trump. Ba mai mult, acolo ar apărea informația cum că serviciile secrete ruse se află în posesia unor materiale cu care îl pot șantaja pe președintele SUA.

Cercetările făcute de Steele au fost finanțate inițial de republicani care erau împotriva lui Trump, iar apoi de democrați. În ce-l privește, președintele ales a afirmat că este vorba de un fals și s-a plâns că se simte ca și cum ar trăi în Germania nazistă.

Constatând că identitatea sa e pe cale să fie dezvăluită, Steele și-a făcut în grabă bagajele și a plecat în necunoscut, cu câteva ore înainte ca numele său să vadă lumina tiparului. Fostul spion al MI6, care s-a aflat la post la Moscova în anii 90, și-a lăsat pisica unui vecin căruia i-a spus că va fi plecat „câteva zile”. 

După plecarea din MI6, Steele a înființat Orbis Business Intelligence Ltd împreună cu un partener de afaceri, Christopher Burrows, în 2009, care potrivit site-ului se ocupă cu „operațiuni complexe de culegere de informații, inclusiv peste graniță”. Burrows — fost consilier al Foreign Office (MAE britanic) la Bruxelles și New Delhi, conform biografiei postate pe LinkedIn — a declarat că nu poate nici să confirme, nici să nege că raportul în cauză ar fi fost realizat de firma la care este asociat.


Christopher Steele, un fost agent al serviciilor secrete britanice, ar putea fi cel care a făcut controversatul dosar cu materiale compromițătoare pe care Rusia le-au avea despre Donald Trump.

Informația conform căreia Christopher Steele ar fi cel care a făcut dosarul a fost transmisă de surse aproape acestuia, conform Daily Mail.

Steele a lucrați sub acoperire în Rusia și în străinătate, în operațiuni diplomatice. După ce a ieșit din serviciile secrete, Steele a oferit FBI-ului informații despre corupția din cadrul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA).

Raportul său despre Trump a fost crezut din cauza activității lui Steele, chiar dacă informațiile nu au fost neverificate.

Ziarul New York Times susține că serviciile secrete ale Rusiei ar deține materiale „grafice”, înregistrate într-un hotel din Moscova, în care apare Donald Trump în compania unor prostituate.

Aceste materiale ar fi fost filmate pentru a-l șantaja ulterior pe Trump. Informația legată de existența acestor materiale video în posesia rușilor, ar fi fost oferită de reprezentanții serviciilor de informații ale SUA. Donald Trump a respins aceste dezvăluiri, afirmând că sunt „invenții”.

Donald Trump afirmă că rușii nu dețin vreo informație compromițătoare despre el, afirmând că “Rusia nu a încercat vreodată să exercite presiunea asupra mea”.

 

 

Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă