Primele tensiuni dintre PNL şi PSD au început o dată cu împărţirea posturilor.
În vestul ţării, constituirea Consiliilor Judeţene a fost, în judeţele Arad şi Caraş-Severin, motiv de scandaluri politice. La Arad, USL a boicotat constituirea Consiliului Judeţean. La Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde a reuşit să-şi impună doi vicepreşedinţi liberali, ceea ce riscă să dinamiteze protocolul cu PSD. La Timiş, Titu Bojin, noul preşedinte de Consiliu Judeţean va conduce patru ani Timişul fără probleme, deoarece USL are majoritate confortabilă. În Hunedoara, jocurile încă se mai fac.
Ruptură în USL Caraş-Severin
Scandal la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Liberalul Sorin Frunzăverde a reuşit să-şi impună doi vicepreşedinţi PNL, ceea ce a dus la supărarea consilierilor judeţeni PSD, care au părăsit sala de şedinţe. Frunzăverde s-a arătat contrariat de acest gest al social-democraţilor, deoarece spune el, a fost clar încă de la început că PNL va avea vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar Primăria Reşiţa va fi condusă de către PSD, care va avea cei doi viceprimari, care îl vor seconda pe Mihai Stepanescu de la PSD.
Vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin au fost aleşi Ionesie Gheorghioni care a fost vicepreşedinte şi în mandatul trecut, dar din partea PDL, şi Ilie Iova, fost viceprimar de Caransebeş. „Prin cele două propuneri făcute de grupul PNL, se încalcă flagrant protocolul naţional, prin care se spune că cei doi vicepreşedinţi vor fi de la cele două partide, alianţa PNL-PC şi PSD”, a declarat deputatul Ion Mocioalcă, liderul PSD Caraş-Severin. Liberalii spun că social-democraţii nu au dreptate. „Încă din luna martie se ştia că la Consiliul Local Reşiţa, PSD va avea majoritate, inclusiv primarul şi doi viceprimari, iar la Consiliul Judeţean, s-a acceptat, de către conducerea naţională, ca majoritatea să o formeze PNL, în condiţiile în care, aici, în Caraş-Severin, a avut loc o acţiune cu efect naţional, cu trecerea unei moţiuni, cu votarea unui nou Guvern”, a declarat Marcel Vela.
El crede că, în cadrul acestui protocol naţional, Caraş-Severinul trebuie tratat ca o situaţie specială, pentru că Sorin Frunzăverde a solicitat majoritatea în Consiliul judeţean, iar primarul Reşiţei, din partea PSD, a cerut insistent majoritatea acestei formaţiuni politice în Consiliul Local al reşedinţei de judeţ. „Aşadar, consider că aceste supărări nu îşi au rostul, şi, prin urmare, spun că USL nu se rupe în Caraş-Severin. USL va funcţiona şi în continuare, pentru alegerile parlamentare. Avem multe construcţii de făcut, am făcut campanii pentru primării, iar acum negociem funcţiile de viceprimari în cadrul USL. Sper să fie de acord colegii noştri social-democraţi să continuăm acest proiect”, a declarat Marcel Vela. Sorin Frunzăverde a explicat şi el situaţia. „În Caraş-Severin nu a avut loc, niciodată, o discuţie despre un vicepreşedinte PSD, în Consiliul Judeţean. Nu a existat o asemenea propunere. Mai mult, obiectivul celor din PSD a fost Primăria Reşiţa şi asigurarea, acolo, a unei majorităţi confortabile pentru social-democraţi, aşa cum obiectivul negociat pe care noi l-am avut a fost Consiliul judeţean, lucru ce s-a şi materializat prin alegerea celor doi vicepreşedinţi”, a declarat Sorin Frunzăverde.
La Timiş, totul la USL
La Timiş, Titu Bojin a fost deja confirmat ca preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Astăzi, la prânz va avea loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Timiş, unde USL are 21 de consilieri, PDL, 11 consilieri şi PPDD, 4. În aceste condiţii, cei doi vicepreşedinţi vor fi ai USL. Conform protocolului, un vicepreşedinte va fi de la PNL, celălalt de la PSD. Constantin Vasile Marian, 32 de ani, manager este propunerea PNL pentru postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, iar PSD vine cu Marcel Mihoc, secretar executiv al PSD Timiş. La Hunedoara, Consiliul Judeţean se va întruni în prima şedinţă în cursul acestei săptămâni.
La Arad, şedinţă cu scandal
După depunerea jurământului de către Nicolae Ioţcu, acesta a convocat şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean chiar a doua zi. Numai că, la ora stabilită, consilierii USL nu au venit. Cu cei 19 consilieri aleşi pe listele MCL, UDMR şi PPDD şedinţa nu a fost statutară. În conformitate cu articolul 89 din Legea 215, pentru validarea consilierilor judeţeni este nevoie de o prezenţă de două treimi. Aşa că, totul a fost reprogramat peste două zile. „USL Arad protestează faţă de decizia lui Nicolae Ioţcu şi a consilierilor judeţeni controlaţi de PD-L, prin care a fost creată o funcţie specială de administrator. Decizia luată în ultima şedinţă creează în mod incorect obligaţii pentru noul Consiliu Judeţean. Încărcarea organigramei Consiliului Judeţean serveşte exclusiv interesele clientelei politice a PD-L. Noua funcţie sporeşte birocraţia şi presupune cheltuieli suplimentare, nejustificate, suportate de cetăţeni. Atribuţiile funcţiei nou create puteau fi îndeplinite ca şi până acum de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Arad (CJA). USL Arad condamnă inventarea unor funcţii doar pentru a fi folosite în trocul politic iniţiat de PD-L şi Nicolae Ioţcu”, a declarat Dorel Căprar, co-preşedinte USL Arad.
În replică, Nicolae Ioţcu a spus că actualii consilieri judeţeni aleşi pe listele USL ar trebui să dea dovadă de respect faţă de alegători. „Prima constatare se referă la faptul că USL Arad nu ştie să piardă. A doua este mult mai gravă şi se leagă de respectul celor din USL faţă de cetăţenii care le-au acordat votul pentru ca CJA să funcţioneze. Lipsa aleşilor USL face ca CJA să nu fie funcţional: nu este validat şi nu avem vicepreşedinţi aleşi”, a declarat Nicolae Ioţcu. El i-a acuzat pe preşedintele PNL Arad, principalul său contracandidat, Ioan Cristina, că acum protestează, dar a absentat la şedinţa în care consilierii au votat respectiva funcţie. „Motivaţia consilierilor judeţeni ai USL a fost una puerilă. Practic, aceştia au invocat faptul că la o şedinţă anterioară a fost înfiinţată funcţia de administrator public al judeţului. Culmea tupeului este că tocmai consilierii USL care şi-au reînoit mandatul, adică Ioan Cristina şi Caius Parpală, au absentat şi de la respectiva şedinţă. Puteau, într-un mod cât se poate de democratic, să se prezinte şi să protesteze prin vot asupra uneia sau alteia dintre hotărârile de Consiliu Judeţean. Absenţa lor înseamnă că nu reprezintă interesele cetăţenilor care le-au dat votul”, a spus Nicolae Ioţcu. El a explicat că dacă USL nu se prezintă nici la a treia şedinţă de constituire, atunci consilierii judeţeni aleşi pe listele USL vor fi invalidaţi şi în locul lor vor intra următorii aflaţi pe listă.
Sprijin de la UDMR şi de la PPDD
MCL Arad vrea să facă majoritate cu UDMR şi PPDD, care au primit promisiunea câte unui post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Numai că, prin crearea funcţiei de administrator, cei doi vicepreşedinţi de la Consiliul Judeţean Arad vor fi mai mult onorifici.