3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialIlegalitățile de la Unirea Shopping Center, sancționate cu blândețe de ASF

Ilegalitățile de la Unirea Shopping Center, sancționate cu blândețe de ASF

Președintele Consiliului de Administrație al unei societăți listate la Bursă nesocotește pur și simplu voința acționarului majoritar, interesele celorlalți acționari, dar și legislația în vigoare. Cu toate acestea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară dă sancțiuni de ochii lumii.

Este un caz cu totul excepțional: nici până acum, în ianuarie 2017, o societate listată pe piața de capital, al cărei principiu de bază ar trebui să fie transparența, nu a prezentat Bursei și, implicit, acționarilor săi situația financiară aferentă anului 2015.

Societatea este Unirea Shopping Center (USC) SA, ce administrează cel mai mare magazin din București, situat în plin centrul orașului și care are spațiile comerciale închiriate în proporție de aproape 100%. Conform oricăror legi economice, societatea ar trebui să „duduie“ din punct de vedere financiar, mai ales că apetitul pentru cumpărături al românilor este în ascensiune, într-o perioadă de creștere economică.

Pierderi la un mall central total ocupat

Cu toate acestea, sub conducerea lui Carmen Palade, fostă Adamescu, USC a reușit contraperformanța să încheie anul 2015 pe pierdere. Și nu una nesemnificativă, ci de peste patru milioane de lei, adică aproape un milion de euro.

Acesta pare a fi și motivul pentru care Carmen Palade refuză sistematic să convoace Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație al societății, prilej cu care să prezinte analiza situației financiare anuale aferente exercițiului anului 2015. Orice acționar de bună-credință i-ar cere socoteală pentru rezultatele financiare dezastruoase.

Așa că ea își asumă riscul de a nu respecta legea, de a primi ceva amenzi (simbolice, după cum vom vedea) de la reglementatorul pieței de capital și de a amâna cât poate inevitabilul. În ecuație intervin și magistrați de la Tribunalul București, cu ajutorul cărora Carmen Palade tergiversează revenirea la legalitate, instituție care nu dă curs cererii acționarului majoritar de a schimba componența Consiliului de Administrație, inclusiv revocarea sa.

Majoritarul cu 74% a cerut transparența legală

Odiseea neregulilor crase la „Unirea“ a început în primăvara anului trecut. Mai exact, pe 21 martie 2016, când The Nova Grup Investments, ac­ționarul majoritar (care deține 74,1675% din acțiuni), a solicitat președintelui CA convocarea de urgență, în termenul legal, a Adunării Generale Ordinare Anuale a Acționarilor. Primul punct pe ordinea de zi ar fi urmat să-l constituie prezentarea și aprobarea sau modificarea situațiilor financiare anuale, bilanțul contabil și contul de profit și pierdere, aferente exercițiului financiar 2015, pe baza raportului Consiliului de Administrație și raportului auditorului financiar.

În continuare, se prefigurau descărcarea de gestiune a administratorilor pentru activitatea desfășurată în exercițiul financiar 2015 și prezentarea și aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a planului de investiții pentru anul 2016. Alte puncte de pe ordinea de zi vizau revocarea lui Carmen Palade din funcția de membru și, implicit, de președinte al Consiliului de Administrație, respectiv revocarea din funcția de director general al societății. Pe cale de consecință, ar fi urmat numirea unui nou membru al CA și a unui nou președinte-director general.

Șefa CA s-a „baricadat“ în birou

n paralel, Dan Grigore Adamescu și Bogdan Alexander Adamescu, membri ai Consiliului de Administrație, solicitau președintelui convocarea acestui for de conducere pentru data de  23 martie 2016,  propunând aceeași ordine de zi cu cea pentru AGA. În primă fază, Carmen Palade s-a arătat disponibilă să convoace AGA și CA, ba chiar a trimis convocatoarele pentru cele două ședințe. Apoi, însă, s-a răzgândit și a refuzat să dea curs cererilor formulate de acționarul majoritar. Acesta din urmă a recurs la o somație adresată președintelui CA, prin care-i cerea să convoace de urgență întrunirile cu pricina. Solicitările de convocare a AGA au fost dublate de petiții adresate Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), căreia i se cerea să intervină pentru a stopa și sancționa comportamentul abuziv al lui Carmen Palade. 

Sancțiunile dictate de ASF, derizorii

Ciudat, însă, ASF, condusă de controversatul Mișu Negrițoiu, tărăgănează cât poate de mult aplicarea unor sanc­țiuni. Abia în luna august a anului trecut, reglementatorul pieței de capital le-a amendat pe Carmen Palade cu 7.500 de lei și pe Marina Leu, director economic al USC, cu 5.000 de lei. Bani de țigări pentru cele două, având în vedere ce sume vehiculează în mod curent. Acționarul majoritar a insistat cu adrese repetate la ASF, căreia i-a cerut să intervină ferm pentru revenirea la legalitate.

De ochii lumii, pe 12 octombrie 2016, ASF a emis o decizie prin care societatea era sancționată cu avertisment pentru netransmiterea raportului anual aferent exercițiului financiar 2015. Praf în ochi, pentru că decizia menționată nu stabilea nicio răspundere financiară pentru cei vinovați.

Speță banală, nerezolvată în opt luni

Relevant este că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu avea la îndemână doar pârghia amenzilor, ci și instrumentul de a-i solicita Tribunalului București să emită o cerere privind convocarea AGA. De altfel, acționarul majoritar de la „Unirea“ i-a comunicat acest lucru lui Ciprian Copariu, directorul Direcției Emitenți Monitorizare din ASF.

Autoritatea, însă, nu a făcut acest lucru, iar Tribunalul a fost sesizat de acționarul majoritar în mai 2016. Dar ceea ce părea o simplă acțiune de revenire la normalitate, care ar fi trebuit soluționată cu celeritate, s-a transformat într-o sarabandă de amânări. Timp de opt luni, din mai 2016 până în prezent, s-au încălcat norme procedurale, au existat situații în care grefierul a „uitat“ să citeze una din părți, au fost admise cereri de intervenție accesorii incompatibile cu procedura necontencioasă, solicitări de recuzare și chiar intervenția unui acționar minoritar (deținător al unei singure acțiuni!). Totul a concurat la atingerea unui record ciudat: dosarul nu a fost soluționat nici până acum. 

Directorul de la ASF, în silenzio stampa

Contactat de „România liberă“, Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, a refuzat să comenteze speța. „Ca regulă generală, nu discut despre companiile listate“, a spus el. Însă surse din cadrul BVB au explicat pentru „România liberă“ că ASF este cea care poartă responsabilitatea: „Reglementatorul pieței de capital este ASF. Fiind vorba de o companie listată, în situația respectivă primul lucru pe care l-aș face ar fi să mă duc la ASF, care poate da amenzi și poate constata contravenția. Ba, mai mult, totul se poate transforma în proces, și altfel decât civil“. Penal, în traducere liberă.

Reprezentanții ASF au refuzat să răspundă la întrebările adresate de „România liberă“. Inițial, de la biroul de presă al instituției, în urma solicitării noastre de a purta o discuție prin telefon cu directorul Ciprian Copariu, ni s-a cerut să trimitem tema convorbirii. Apoi, ASF a revenit, comunicând că „domnul Copariu are programul destul de încărcat pentru a avea o discuție la telefon“ și ne-a îndemnat să-i trimitem întrebările pe e-mail, ceea ce am și făcut. Până la ora închiderii ediției, nu am primit însă niciun răspuns.  

O nouă amendă la început de an

După ce, anul trecut, mai mult s-a prefăcut că sancționează, ASF pare ceva mai hotărâtă în 2017, dar nu din cale-afară. Prin două decizii adoptate în ședința de pe 11 ianuarie a Consiliului de Administrație al ASF, Carmen Palade a fost amendată din nou, de această dată cu 12.000 de lei. „Consiliul de Administrație al Unirea Shopping Center SA are obligația de a întreprinde, în regim de urgență, toate demersurile necesare respectării cerințelor legale de transparență incidente emitenților de valori mobiliare în ceea ce privește transmiterea raportului anual aferent exercițiului financiar 2015, cuprinzând situațiile financiare aprobate de AGA, în caz contrar urmând a fi dispuse față de persoanele responsabile sancțiunile prevăzute de lege“, se arată în decizia ASF, care nu precizează și în ce ar putea consta respectivele sancțiuni.

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă